Aktuality ze zahraničí a EU

V Praze se setkali vodní ředitelé zemí Evropské unie, řešili, jak zlepšit stav podzemních i povrchových vod

Tisková zpráva – Ve dnech 20. – 22. listopadu 2022 se konalo v Praze neformální jednání vodních ředitelů členských států zemí EU, zástupců Evropské komise, států Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) a kandidátských zemí. Hlavním tématem byla Rámcová směrnice o vodách a její implementace. Cílem směrnice je zajistit, aby evropské povrchové a podzemní vody byly v dobrém stavu. Akce se uskutečnila v rámci českého předsednictví.


Datum konání: 22.11.2022  9:00 – 14:45

Konference k 10 letům Monitoringu eroze zemědělské půdy

Dovolujeme si vás pozvat na Konferenci 10 let Monitoringu eroze zemědělské půdy, která proběhne 22. listopadu 2022 v prostorech knihovny…


21.11.2022

Rada EU pro zemědělství a rybolov: Zemědělství je závislé na zdravé přírodě. Důležitá je rovnováha mezi její ochranou a zajištěním potravin

Tisková zpráva – Novou strategii EU pro lesy do roku 2030, Nařízení o obnově přírody nebo dostupnost hnojiv za přijatelné ceny řešili ministři zemědělství EU dnes na Radě v Bruselu. Ministři řešili podmínky zavedení strategie pro lesy do praxe. Evropská komise navrhla problémy na trhu s hnojivy řešit např. pomocí využití dočasného krizového rámce veřejné podpory nebo krizové rezervy. Přislíbila také, že zřídí systém pro sledování vývoje trhu a cen hnojiv v celé EU. Cíle pro obnovu přírody spadají do oblasti životního prostředí, ale mají významné dopady i na zemědělství, lesnictví a vodní ekosystémy. Jednání vedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).


21.11.2022

Informace FAO – „Index cen potravin za říjen“ a „FAO posiluje svou přítomnost na Ukrajině“

V listopadu vzdalo FAO pravidelnou informaci o vývoji cen sledovaných zemědělských komodit, ve stejném měsíci vzdalo FAO zprávu o posilování své přítomnosti na Ukrajině.


21.11.2022

Opatření proti plýtvání potravinami v britských domácnostech

Plýtvání potravinami stojí domácnosti v UK průměrně 730 GBP (20 tis. Kč) ročně, a přestože se maloobchodníci snaží přijímat opatření, která mají zákazníkům pomoci co nejvíce omezit plýtvání, je třeba udělat více. To vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti WRAP.


21.11.2022

Výrobce potravin KIDO prodává ve Vietnamu podíl ve společnosti vyrábějící kuchyňský olej

Významný výrobce potravin KIDO se zbavil celého svého podílu ve společnosti Cai Lan Oils & Fats Industries, která vyrábí kuchyňské oleje pod značkami Neptune, Simply a Meizan.


21.11.2022

Pokles produkce krmiv v Kazachstánu

Produkce krmiv se v Kazachstánu v roce 2022 snížila o téměř 12 %, zatímco počet hospodářských zvířat vzrostl. V lednu až září letošního roku země vyrobila 1,3 milionu tun hotového krmiva pro hospodářská zvířata, tj. o 11,8 % méně než vloni.


21.11.2022

Inflace v Japonsku dosáhla 40letého maxima z důvodu slabého jenu

Japonské společnosti zvyšují ceny téměř všeho, od pohonných hmot po potraviny a zároveň se dostávají pod tlak nákladové inflace.


21.11.2022

Dostupnost potravin v Libanonu

Závislost Libanonu na dovozu potravin negativně ovlivňuje nestabilita globálních dodavatelských řetězců, což znatelně narušuje vytváření a udržování dostatečných potravinových zásob na celonárodní úrovni.


21.11.2022

Nečekané změny v prodeji alkoholu během světového poháru FIFA v Kataru

Kontroverzní světový pohár FIFA v Kataru v posledních týdnech plní mezinárodní média. K již mnohokrát zmiňovaným problémům teď přibil úplně nový a poměrně zásadní. Necelých 48 hodin před oficiálním zahájením her a prvním zápasem požádala katarská královská rodina FIFU o zrušení licencí pro prodej alkoholu na stadionech.


21.11.2022

Nárůst cen vepřového masa v Srbsku

V těchto dnech v Srbsku rostou ceny vepřového. Jak uvedl portál „e-Kapija“ aktuálně se v Srbsku u vepřového masa za kilogram živé váhy platí cca 2,15 EUR. Přitom donedávna se cena pohybovala od 1,36 do 1,53 EUR.


21.11.2022

Trendem výzkumu je efektivní využití zemědělských vstupů a zmírňování změny klimatu. Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky

Tisková zpráva – Celkem 22 vědeckých a výzkumných projektů podpoří Ministerstvo zemědělství v příštích třech letech v rámci Programu aplikovaného výzkumu na období 2017-2025 ZEMĚ. Nejčastěji se výzkumníci zaměří na možnosti efektivního využití zemědělských vstupů týkající se snížení spotřeby pesticidů i hnojiv a na opatření, která přispějí ke snížení emisí skleníkových plynů ze sektoru zemědělství. Na výzkum poskytne MZe více než 251 milionů korun.