Aktuality v legislativě

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek poskytnutí podpory na provádění opatření v odvětví produktů včelařství

Informace o legislativním procesu návrhu nařízení vlády, který je do 16. 12. 2022 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo kamila.brunovska@mze.cz.


27.11.2022

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření pro zalesňování zemědělské půdy

Informace o legislativním procesu návrhu nařízení vlády, který je do 16. 12. 2022 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo helena.kminkova@mze.cz.


27.11.2022

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření dobré životní podmínky zvířat

Informace o legislativním procesu návrhu nařízení vlády, který je do 16. 12. 2022 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo martina.znivova@mze.cz.


27.11.2022

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací

Informace o legislativním procesu návrhu nařízení vlády, který je do 16. 12. 2022 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo martina.znivova@mze.cz.


17.11.2022

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Informace o legislativním procesu návrhu nařízení vlády, který je do 8. 12. 2022 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo jana.wagnerova@mze.cz.

 

 


Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 342/2012 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností

Informace o legislativním procesu návrhu vyhlášky, který je do 16. 12. 2022 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo dominika.naskova@mze.cz.

Rok vydání: 2022
Tématické oblasti: Legislativa (národní/EU)

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 342/2012 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností, ve znění pozdějších předpisů

Meziresortní připomínkové řízení probíhá od 25. 11. 2022 do 16. 12. 2022.

Cílem předkládaného návrhu vyhlášky je zejména zrušení některých ustanovení vyhlášky, která implementovala původní unijní směrnice, jež jsou v současné době nahrazeny nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/429 a nařízeními vydanými na jeho základě, sjednocuje pravidla pro školení, odborné průpravy a kurzy, které vyhláška upravuje, a nově upravuje náležitosti specializačního studia pro úřední inspektory ochrany zvířat proti týrání.

Případné připomínky je možné zasílat nejpozději do 16. 12. 2022 na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo dominika.naskova@mze.cz.

Znění návrhu vyhlášky s odůvodněním je k dispozici zde (webové stránky Úřadu vlády – Portálu ODok – veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy).


Nové právní předpisy účinné od 1. 1. 2023

9.11.2022

Novela vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.

Cílem novely je umožnit potravinářským podnikům provozujícím maloobchodní činnost zvýšit možnost odbytu potravin, zejména pak masa volně žijící zvěře, prostřednictvím:

  • zavedení možnosti dodávat potraviny do kraje Hlavní město Praha i pro potravinářské podniky sousedící se Středočeským krajem v rámci jejich okrajové a omezené činnosti;
    v současné chvíli lze dodávat do zařízení nebo na trh pouze v rámci daného kraje a v sousedních krajích;
  • úpravy limitů pro potravinářské podniky dodávající maso volně žijící zvěře a výrobky z masa; nově bude upraven roční absolutní limit pro potravinářské podniky, které v rámci své maloobchodní okrajové a omezené činnosti dodávají jiným maloobchodním zařízením, a relativní týdenní limit, který bude stanoven z týdenního objemu výroby těchto podniků.

V souvislosti s výše uvedeným dochází rovněž k dílčím úpravám zejména hygienických náležitostí, které musí dotčené potravinářské podniky splňovat.

 

Nová vyhláška o nákazách a nemocech přenosných ze zvířat na člověka, proti kterým nesmí být zvířata očkována

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 352/2022 Sb., o nákazách a nemocech přenosných ze zvířat na člověka, proti kterým nesmí být zvířata očkována.

Nová vyhláška je přijata v návaznosti na aktuální novelu veterinárního zákona. Stanoví zákaz očkování zvířat proti infekční rinotracheitidě skotu (dále jen „IBR“). Důvodem této úpravy jsou podmínky stanovené unijními předpisy, které pro udělení a udržení statusu území prostého IBR vyžadují zákaz očkování proti IBR stanovený právním předpisem.

 

Novela vyhlášky o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 353/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 389/2017 Sb., o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem, ve znění pozdějších předpisů.

Novela vyhlášky je přijata v návaznosti na aktuální novelu veterinárního zákona a novelu zákona o ekologickém zemědělství.

Novela vyhlášky tak v souladu se zmocněním uvedeným ve veterinárním zákoně stanoví:

  • kontrolu dovozu ekologických produktů a produktů z přechodného období z třetích zemí, pokud spadají do působnosti veterinárních kontrol; tuto kontrolu budou provádět orgány provádějící pohraniční veterinární kontrolu, a to v rámci pohraniční veterinární kontroly;
  • konkrétní částku náhrady nákladů úřední kontroly dovozu ekologických produktů a produktů z přechodného období z třetích zemí, a to ve výši 500 Kč za provedení kontroly.

Nad rámec uvedeného novela vyhlášky provádí dílčí zpřesnění textu přílohy s ohledem na zajištění souladu s veterinárním zákonem.

 

Novela vyhlášky k provedení zákona o ochraně chmele

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 354/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 325/2004 Sb., k provedení zákona o ochraně chmele, ve znění vyhlášky č. 179/2012 Sb.

Cílem novely vyhlášky je reagovat na změny zmocňovacích ustanovení v návaznosti na aktuální novelu zákona č. 97/1996 Sb., o ochraně chmele.

Některé povinnosti jsou z vyhlášky přeneseny přímo do zákona o ochraně chmele tak, aby oblast týkající se ověřování chmele a chmelových produktů byla upravena přímo v zákoně, nikoliv jen v předpise nižší právní síly, a tím byl zajištěn soulad s nařízením Komise (ES) č. 1850/2006 ze 14. 12. 2006, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro vydávání ověřovacích listin původu pro chmel a chmelové výrobky, v platném znění. Požadavky pro správnou evidenci chmelnic a požadavky na podání žádosti o zařazení chmelnice do evidence chmelnic jsou nově definovány přímo v zákoně o ochraně chmele v návaznosti na úpravy ověřovacího procesu chmele a chmelových produktů.

Vzory dokumentů potřebných k naplnění ustanovení zákona budou nově zveřejněny na internetových stránkách Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.Tím bude zajištěna i jejich snadnější aktualizace.

Novelou jsou dále z vyhlášky odstraněny nadbytečné požadavky týkající se označovacího materiálu.

 

Novela vyhlášky o stanovení seznamu katastrálních území s přiřazenými průměrnými základními cenami zemědělských pozemků

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 356/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 298/2014 Sb., o stanovení seznamu katastrálních území s přiřazenými průměrnými základními cenami zemědělských pozemků, ve znění pozdějších předpisů.

Novela vyhlášky aktualizuje přílohu k vyhlášce – Seznam katastrálních území s přiřazenými průměrnými základními cenami zemědělských pozemků (dále jen „ZP“).

Předmětem novely vyhlášky jsou:

  • změny cen některých ZP, ke kterým došlo v průběhu roku 2021, a to na základě aktualizace bonitovaných půdně ekologických jednotek (dále jen „BPEJ“);
  • změny v hektarové výměře některých katastrálních území (dále jen „k. ú.“).

K 1. lednu 2022 bylo v ČR evidováno celkem 13 076 k. ú., z toho ZP jsou evidovány v 13 039 k. ú. Pouze 37 k. ú. má nulovou výměru ZP.

V rámci aktualizace BPEJ dochází ke zvýšení podrobnosti terénního průzkumu, zejména upřesnění svažitosti a expozice terénu, zohlednění vlivu degradací půd (např. vodní a větrné eroze, dehumifikace, utužení), zaznamenání změn hloubky a skeletovitosti půdy atd.

V důsledku přijetí novely vyhlášky lze očekávat mírné zvýšení výběru daně z nemovitých věcí ve výši zhruba 41 921 Kč, a to z úhrnné výše daně za pozemky, dotčené změnou průměrných základních cen ZP. V roce 2023 bude průměrná základní cena ZP pro účely výpočtu daně z nemovitých věcí 7,13 Kč/m2, tzn. stejná, jako v roce 2022.