Dopis ministra zemědělství: nastavení DZES 5 resp. protierozní ochrana půdy ovlivní ozimy r. 2024

Vážení zemědělci,

dovoluji si Vás informovat o záměrech Ministerstva zemědělství, pokud jde o budoucí nastavení DZES 5, tedy standardu dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, zaměřeného na protierozní ochranu půdy.

V souladu se Strategickým plánem Společné zemědělské politiky dojde od roku 2024 ke sladění parametrů, kterými se vymezuje plocha podléhající povinnostem DZES 5, s parametry protierozní vyhlášky. Tato změna se projeví nejen jako rozšíření výměry, na kterou se DZES vztahuje, ale také nově jako zpřesnění dosavadních kategorií protierozní ochrany – vedle silně erozně ohrožených ploch budou definovány dvě odlišné kategorie mírně erozně ohrožených ploch a pro ně budou platit specifické púdoochranné technologie.

K legislativnímu vymezení vrstev dojde od počátku příštího roku, nicméně praktické postupy budou uplatněny až pro porosty ozimých plodin, které budou zakládány na podzim 2024.

Tzn. letošní osevy a jařmy 2024 budou podléhat dosavadním pravidlům. Na tomto postupu jsem se dohodnul s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem, jehož resort má v gesci obecně platné předpisy k protierozní ochraně.

Nakolik se plánované rozšíření výměr dotkne právě Vašeho hospodaření, můžete již nyní ověřit v Protierozní kalkulačce pod odkazem https://kalkulacka.vumop.cz.

Po dohodě s resortem životního prostředí byly plánované změny oznámeny Evropské komisi a bude následovat jejich posouzení a projednání. Paralelně s tím probíhá příprava detailních podmínek jednotlivých půdoochranných technologií, které jsou, a i nadále budou diskutovány s nevládními organizacemi a zemědělskou praxí. Kompletní podmínky DZES 5 pak budou uveřejněny na internetových stránkách Ministerstva zemědělství poté, co nové nastavení odsouhlasí Evropská komise.

Věřím, že připravované změny budete vnímat jako nezbytné posílení hospodářské a environmentální hodnoty půdy, které přispěje k účinnější ochraně půdy před erozí a zároveň neohrozí pěstování tradičních plodin. Rád bych Vás ujistil, že veškeré změny, které zavedeme do praxe, musí být v první řadě realizovatelné a respektovat základní principy udržitelného podnikání v zemědělství.

S pozdravem

Mgr. Marek Výborný

ministr zemědělství