Rakousko: Šance na větší ochranu půdy byla promarněna I zemědělství se zasazuje o závazné cíle, ale nepochopitelný postup ze strany Zelených.

Prezident Rakouské zemědělské komory (LKÖ), Josef Moosbrugger, hodnotí včerejší zasedání Rakouské konference o územním plánování (ÖROK) ve Vídni jako „promarněnou šanci“ a v tomto kontextu kritizuje postoj Zelených.

 

Závazné kvantitativní cíle  plošného snižování byly vždy jasným požadavkem rakouského zemědělství. V politické situaci se zatím nepodařilo je dosáhnout, nicméně v intenzivním odborném a politickém procesu jsme se dohodli na společné strategii s konkrétními opatřeními. Byli jsme tak daleko, jako nikdy předtím. Proto je pro nás naprosto nepochopitelné, že Zelení v poslední chvíli ohrožují veškeré výsledky po 1,5 letech intenzivních diskusí a blokují usnesení. Právě Zelení stále ventilují, kde jsou výzvy a potřeby ochrany půdy. Teď však kontrastují s vlastními cíli,“ kritizuje Moosbrugger.

„Výslovně děkujeme ministru zemědělství Norbertu Totschnigovi, který se až do poslední chvíle snažil dosáhnout jednomyslného výsledku ve prospěch ochrany půdy. Nenechme se přes odmítnutí Zelenými odsunout ochranu půdy na neurčito a nedosáhnout žádného výsledku,“ uvedl prezident LKÖ.

„“Tato politická taktika na úkor našich nezbytných základů pro život musí skončit. Už je nejvyšší čas, aby se s cenným zdrojem půdy nakládalo šetrněji. Jasná angažovanost zástupců zemí, měst, obcí a jiných organizací, která byla dnes na setkání patrná, ukazuje že  na všech úrovních narůstá povědomí o nutnosti konečně jednat,“ vyzývá Moosbrugger.

Zdroj:LKÖ