Evropské sociální záležitosti

Memorandum o porozumění mezi Geopou a Evropským hospodářským a sociálním výborem: Dnes Praesidium COPA schválilo podepsání Memoranda o porozumění mezi Geopou a Skupinou zaměstnavatelů (Skupina I) Evropského hospodářského a sociálního výboru. Během diskuse nebyly vzneseny žádné námitky a rozhodnutí bylo přijato jednomyslně. Prezidentka COPA Christiane Lambert navrhla, aby výsledky nové spolupráce byly přezkoumány za rok. Podepsání Memoranda se předpokládá v druhé polovině tohoto roku, současně s jedním z termínů evropského sociálního dialogu (22. září nebo 7. prosince).

 

Členství v COPA-COGECA: Tento týden COPA-COGECA jednomyslně přijala kandidaturu Bulharské agrární komory a Bulharského svazu farmářů na plné členství v COPA a COGECA. S těmito novými členy má COPA-COGECA zástupce ze všech 27 členských států EU. Očekává se, že oficiální členství obou asociací nabude účinnosti během druhé poloviny roku 2023.

Budoucnost evropského sektorového sociálního dialogu: 23.6. odpoledne se odborníci hlavních evropských sektorových sociálních partnerů, včetně Geopy, setkali v Bruselu, aby diskutovali společnou strategii k návrhu Komise na stažení jejich logistické podpory pro organizaci setkání sektorového sociálního dialogu. Všichni partneři se shodují na tom, že politické vedení Komise by mělo odpovědět na mnoho obav a otázek, které partneři v průběhu posledních měsíců vznesli (viz dopisy: GEOPA(23)03207, GEOPA(23)02876, GEOPA(23)02020, GEOPA(23)00996). Paralelně tvrdí Evropská komise, že pracuje na kompromisním řešení.

NÁSLEDUJÍÍ JEDNÁNÍ:

  • (Online) Geopa na konferenci o sociální podmíněnosti SZP: dne 26. června od 9:30 do 10:45 hodin se viceprezidentka Geopy Claudia Merlino zúčastní online konference na téma nové sociální podmíněnosti nazvané „Reforma SZP – je sociální podmíněnost řešením pro pracovníky zemědělsko-potravinářského sektoru?“. Konferenci pořádá EURACTIV a zúčastní se jí zástupci EFFAT, DG AGRI, Evropského hospodářského a sociálního výboru a Mezinárodní organizace práce(ILO). Pro více informací  navštivte tuto webovou stránku.
  • (Brusel/Hybridní) Pracovní skupina Evropského sektorového sociálního dialogu: pátek 22. září 2023
  • (Brusel) Plenární zasedání Evropského sektorového sociálního dialogu: čtvrtek 7. prosince 2023
  • (Brusel/Hybridní) Valné shromáždění Geopy 2023: pátek 8. prosince 2023