Zahraniční trh píše o tom, jak si ministr protiřečí se Štěpánem Černým, generálním ředitelem pro evropské záležitosti české vlády

České předsednictví: „Zapomeňme na pár měsíců na strategii Farm to Fork“

Autor: Natasha Foote | EURACTIV.com 7. 6. 2022 (aktualizováno: 17. 6. 2022)

Uprostřed výzev, které přináší válka na Ukrajině, by mělo být prioritou zaměření na produkci dostatečného množství potravin, které by uspokojily poptávku, namísto jejího snižování, jak se Farm to Fork snaží udělat.

„Možná zapomeňme na chvíli na strategii [Farm to Fork […] na pár měsíců a zmobilizujme produkci potravin, jak jen můžeme,“ řekl během nedávné akce Štěpán Černý.

Na další dotaz ze strany EURACTIVu na okraj události zástupce vysvětlil, že je to proto, že strategie „má svůj stanovený cíl [jako] snížit množství potravin, které vyrábíme“.

Ambicí Farm to Fork, a to její autoři několikrát výslovně vyjádřili, je snížit množství potravin, které vyrábíme. A nemyslím si, že by bylo moudré dělat jen tohle právě teď, když vás ohrožuje hlad,“ řekl.

Zdá se, že to naráží na názor ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který nedávno pro EURACTIV řekl, že Green Deal „nebyl mrtvý“.

„Možná zapomeňme na chvíli na strategii [Farm to Fork] na pár měsíců […] a pojďme formalizovat výrobu potravin, jak jen to půjde,“ řekl zástupce české vlády.

Bylo by moudré během českého předsednictví zapomenout na vlajkovou loď udržitelné potravinové politiky EU, strategii Farm to Fork, a místo toho se zaměřit na zvýšení produkce potravin, řekl EURACTIVu Štěpán Černý, generální ředitel pro evropské záležitosti české vlády.

Uprostřed výzev, které přináší válka na Ukrajině, by mělo být prioritou zaměření na produkci dostatečného množství potravin, které by uspokojily poptávku, namísto jejího snižování, jak se Farm to Fork snaží udělat.

Předchozí článek: Zelená dohoda není mrtvá, konstatuje český ministr zemědělství před předsednictvím EU

Podle českého ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který se v červenci chystá převzít otěže jako předseda Rady EU pro zemědělství, musí Zelená dohoda zůstat klíčovou prioritou zemědělského sektoru i přes válku na Ukrajině.

Na dotaz ohledně tohoto zjevného rozporu Černý řekl, že i když tento sentiment stále trvá, je zapotřebí „praktických kroků“, aby se „v krátkodobém horizontu vyřešil daný problém“.

Zatímco udržitelné ambice by neměly být zastaveny, měly by být pozastaveny během šestiměsíčního českého předsednictví, aby „přeorientovaly strategické myšlení o společné zemědělské politice (SZP)“.

Podle něj by to dalo určitý prostor národním strategickým plánům členských států, aby „využily všechny peníze a nástroje, které právě teď mají, k výrobě co největšího množství potravin v co nejkratším čase“.

Pojďme zmobilizovat všechny nástroje, abychom v příštích několika měsících rozšířili co nejvíce potravinářské výroby a abychom zmobilizovali všechny zdroje, které máme,“ zdůraznil.

Tímto způsobem se předsednictví nezaměřuje „pouze na udržitelnost v dlouhodobém horizontu, ale na příští zimu nebo několik příštích měsíců“.

Proti Putinovým dezinformacím

Rostoucí produkce potravin v EU má pro Černého i širší geopolitický význam.

Černý poukázal na to, že za současného stavu věcí ruský prezident Vladimir Putin neotevře přístavy na Ukrajině ani neodminuje okolní námořní přístavy, a řekl, že EU riskuje, že „globální hlad způsobený Putinem přesune vinu na EU“ za to, že byl na Putina příliš tvrdý.

Varoval, že tento příběh se již prosazuje v Africe, Asii a Latinské Americe.

Aby se tedy EU nepovažovala za příčinu celosvětového hladu […], musíme skutečně zmobilizovat zdroje, které máme,“ řekl a dodal, že posílat potraviny označené jako z EU do míst, kde je všudypřítomný hlad, je „asi nejlepší odpověď.“.

Potravinová bezpečnost „nepřítomná“ v českých prioritách

Potravinová bezpečnost však výrazně chyběla při náhledu na priority české vlády během jejich střídání v předsednictví rotujícího předsednictví v Radě EU.

Zástupce české vlády na dotaz EURACTIVu připustil, že šlo o nedopatření ze strany tvůrců návrhu priorit.

Vysvětlil, že problém nebyl „tehdy ve skutečnosti zřejmý“ před šesti týdny při navrhování priorit, když se konec války zdál „blíže“.

Nabídl však ujištění, že ačkoli potraviny nemusí patřit mezi 5 hlavních priorit předsednictví, budou stále uznávány jako klíčová strategická oblast, zejména poté, co si tato otázka zasluhuje výslovnou zmínku v závěrech posledního zasedání Rady vedoucích představitelů EU.

Zdroj: Czech Presidency: ‘Let’s forget about the Farm to Fork strategy for a few months’ – EURACTIV.com