Nejnovější vývoj v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí v zemědělském sektoru v celé Evropské unii

* Ve středu 28. září zveřejnila Evropská komise návrh doporučení Rady o přiměřeném minimálním příjmu zajišťujícím aktivní začleňování. Doporučení je zaměřeno především na přiměřenost minimálního příjmu, dostupnost fondů a nástrojů na podporu přístupu na trh práce (více informací o návrhu zde).

* Ve čtvrtek 29. září Evropská komise představila dva nové návrhy na přidání 900 milionů eur Řecku, 29 milionů eur Kypru a 300 milionů eur portugalským fondům v nezaměstnanosti SURE. Pokud Evropská rada tato opatření schválí, budou prostředky k dispozici 3 členským státům ve formě výhodných úvěrů. Dočasnou podporu ke zmírnění rizik nezaměstnanosti v nouzi (SURE) zahájila Evropská unie s cílem zmírnit negativní sociální a ekonomické dopady náhlého zvýšení míry nezaměstnanosti po vypuknutí koronaviru (více informací o nástroji SURE je k dispozici zde).

* Evropská komise zahájila novou výzvu k předložení důkazů o revizi Evropského sociálního dialogu. Sekretariát GEOPA COPA v současné době vyhodnocuje iniciativu a bude koordinovat případný příspěvek s předsednictvem. Členové, kteří mají zájem o účast, jsou vítáni, aby se o své příspěvky podělili se sekretariátem (více informací je k dispozici zde).

* V pondělí 3. října se Geopa-Copa zúčastní jednání pracovní skupiny Evropského výboru pro odvětvový sociální dialog pro zemědělství. Program zahrnuje body vysoké priority, jako je (i) schválení pracovního programu na období 2022–2023 pro odvětvové sociální partnery v zemědělství, (ii) Pakt pro dovednosti v zemědělsko-potravinářském systému a (iii) prezentace pracovní program evropského meziodvětvového sociálního dialogu na období 2022–2024