ČSCHMS novinky : Evropská rada schválila uhlíkovou daň a PS Vývoj nástrojů pro šlechtění a chovatelství

Evropská rada schválila uhlíkovou daň

 

30.03.2022,  Kamil Malát

 

Evropští politici schválili novou daň z CO2, která bude uplatňována při dovozu určitého zboží ze třetích zemí. Daň zvaná Carbon Border Adjustment Mechanism má omezit dovoz výrobků z klimaticky nepříznivých zemí jako je například Čína či země jižní Ameriky. Zarážející však je, že se nemá týkat zemědělských produktů, ačkoliv ty jsou také vystaveny ostré konkurenci se zeměmi, které nesplňují stejné evropské požadavky na klima a udržitelnost. Na seznamu jsou naopak například cement, hnojiva či kovy (hliník, železo a ocel aj.). Dovoz těchto produktů do EU tak znovu podraží.

EU chce za pomoci uhlíkových cel dosáhnout omezení úniku CO2, aniž by tím porušila pravidla stanovená Světovou obchodní organizací. V červenci minulého roku EU představila Zelenou dohodu, která pro kontinent představuje plán na snížení emisí uhlíku do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990 o 55 procent, do roku 2050 by pak měla být Evropa klimaticky neutrální.

Návrh mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích je součástí tohoto balíčku. K omezením emisí skleníkových plynů však příliš nepřispěje. Podle odhadů německé společnosti Bertelsmann Stiftung by vedl pouze k dodatečnému snížení množství CO2 vypouštěného do atmosféry, a to v celosvětovém měřítku o 0,2 procentního bodu.

Přesto někteří považují plán EU spíše za hrozbu, kterou se snaží donutit ostatní země, aby se vyrovnaly evropským klimatickým ambicím.


Stojíme o vaše náměty, pokud…

 

31.03.2022,  Kamil Malát

 

Princip otevřenosti a naslouchání vašim námětům si zaslouží jednoznačně pozornost, postřehy odborníků i laiků z praxe jsou vždy žádoucí a mohou být pro nás inspirativní. Z těchto důvodů jsme před týdnem zřídili pracovní skupinu, jenž by se měla věnovat oblasti vývoje nástrojů pro šlechtění a chovatelství. Do skupiny zveme všechny, kteří mají zájem či nápad něco zlepšit a jsou ochotni vést konstruktivní, věcnou a slušnou debatu. Základem komunikace je nově zřízené internetové diskusní fórum, abychom vzájemně sdíleli všechny informace.

V uplynulých dnech jsme založili volnou a časově neomezenou pracovní skupinu Vývoj nástrojů pro šlechtění a chovatelství, jejímž základním smyslem je vylepšování a zdravý připomínkovací proces při zavádění novinek na poli internetových nástrojů, které ČSCHMS spravuje či nově zavádí. Přestože jsme trvale přístupni jakékoliv konstruktivní kritice a mnohokrát jsme členy k aktivnějšímu zapojení do některých nástrojů vyzývali, jen zřídkakdy se to podaří zrealizovat. Dobré výsledky přinesla například pilotní fáze projektu Sledování vemen a temperamentu (informovali jsme zde). Přes tyto pozitivní příklady se stalo bohužel tradicí, že proud připomínek či kritiky přicházel většinou až při událostech, na kterých se členové či kluby scházejí – například při výroční členské schůzi není vhodné místo ani prostor, abychom si náměty vyslechli a jejich detaily vyjasňovali.

Zdravá otevřenost a utřídění námětů vás, členů svazu, je zkrátka faktor, který si zaslouží trvalou a systematickou pozornost, některé postřehy odborníků i laiků z praxe jsou vysloveně žádoucí a jindy naráží na další, například legislativní, technické či jiné překážky. Pokud není na dané téma vhodný čas a místo, nezřídka se stává, že k některým tématům se musíme vracet opakovaně a mnohdy zbytečně. Je tedy žádoucí to správné místo a čas najít. Času není nazbyt a s místem to také souvisí, rozhodli jsme se pro tento účel zřídit internetové diskusní fórum uvnitř systému MaSkot.

Moderování debaty se ujal Jan Čepelák, člověk, který ty „IT novoty“ zavádí jako programátor do praxe a do úvodu pracovní skupiny uvedl ryze konstruktivní tón: Názorový „kvas“ leckdy přinese užitečné nápady, které nakonec dobře poslouží všem a my o něj stojíme, jindy zase cítíme za potřebné naše případné NE odůvodnit, neboť nikdy nepřichází jen prosté NE.

Skupina již nyní čítá 10 členů: K. Malát, J. Kopecký, A. Birovaš, J. Čepelák, z řad chovatelů se do dění aktuálně zapojili J. Papáček, A. Pokorný, V. Šašek, V. Chytka, P. Valenta, P. Potůček. Účast je ryze dobrovolná, není nijak omezena a každý, kdo je ochoten z jedné strany formulovat svůj návrh a z druhé vyslechnout názory jiných, je vítán. Skupina aktuálně uzavírá debatu o terminologii sledovaných genů a QTL, ale „na stole“ je mnoho dalších nápadů, ať už jak některé nástroje vylepšit anebo přinést zcela nový pohled.

„Různí lidé se silnými názory a rozdílnou zkušeností či odborností? Kde jinde načerpat opravdovou inspiraci. Nesnadné, ale když se to vezme za správný konec, výsledek je k užitku všem“ uzavírá Jan Čepelák.

Pokud máte zájem se připojit, prosím, kontaktujte Pavlu Vydrovou, vydrova@cschms.cz.