Zelená dohoda pro Evropu: Komise chce dosáhnout nulového znečištění ovzduší, vody a půdy

Zdroj: PRES CORNER Evropské Komise

Evropská komise 12. 5. 2021 přijala Akční plán EU pro nulové znečištění ovzduší, vody a půdy, jež je hlavním cílem Zelené dohody pro Evropu. Akční plán zahrnuje integrovanou vizi našeho světa do roku 2050. Plán podporuje všechny příslušné politiky EU v oblasti znečištění a jeho předcházení, s důrazem na používání digitálních řešení. Dále mají být přezkoumány příslušné právní předpisy EU, za účelem nalezení mezer a zjištění, kde se je potřeba zlepšit jejich provádění.

Vize nulového znečištění do roku 2050: Zdravá planeta pro všechny

Ambice nulového znečištění je cílem přispívajícím k Agendě OSN pro udržitelný rozvoj 2030 a doplňujícím cílem klimatické neutrality do roku 2050. Je nedílnou součástí mnoha evropských Zelených dohod a iniciativ. Komise bude nadále pokračovat v ambicích směřujících k nulovému znečištění.


Výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu Frans Timmermans: „Cílem Zelené dohody je vybudovat zdravou planetu pro všechny. Zajistit životní prostředí bez toxických látek pro lidi i planetu. Tento akční plán bud vodítkem pro naši práci. Úsilí Evropy o obnovu hospodářství, jež bude čistší, spravedlivější a udržitelnější, musí přispívat také k dosažení cíle nulového znečištění“.


Akční plán má nasměrovat EU k dosažení cíle pro rok 2050, jímž je zdravá planeta pro zdravé lidi. Akční plán pro nulové znečistění do roku 2030:

 Vzduch: zlepšit kvalitu ovzduší, aby se snížil počet předčasných úmrtí způsobených znečištěním ovzduší o 55 %,

 Voda: zlepšit kvalitu vody snížením množství odpadu, plastového odpadu v moři (o 50 %) a mikroplastů uvolňovaných do životního prostředí (o 30 %),

 Půda: zlepšit kvalitu půdy snížením úbytku živin a používání chemických pesticidů o 50 %,

 Biodiverzita: snížit o 25 % podíl ekosystémů v EU, v nichž znečištění ovzduší ohrožuje biologickou rozmanitost,

 Hluk: snížit počet lidí trpících chronickým obtěžováním hlukem z dopravy o 30 % a

 Odpad: výrazně snížit produkci odpadů a o 50 % snížit objem zbytkového komunálního odpadu.

Plán zahrnuje řadu iniciativ a opatření, např.:  sblížení norem kvality ovzduší s nejnovějšími pokyny WHO,

 přezkum norem kvality vody v řekách i mořích EU,

 snížení míry znečištění půdy a podpora obnovy půd,

 přezkum právních předpisů EU o odpadech,

 podpora nulového znečištění z výroby a spotřeby,

 snížení nerovností v oblasti zdraví způsobených neúměrným podílem škodlivých zdravotních dopadů,

 snížení externí ekologické stopy EU omezením vývozu výrobků a odpadů,  zavedení tzv. živých laboratoří pro zelená digitální řešení a inteligentní nulové znečištění

 konsolidace znalostních center EU zabývajících se nulovým znečištěním, atd.

Ke znečištění životního prostředí postihuje všechny – prostřednictvím vzduchu, který dýcháme, vody, kterou pijeme i země, která nám dává jídlo. Znečištění je jedním z hlavních důvodů ztráty biologické rozmanitosti. Snižuje schopnost ekosystémů poskytovat služby, jako je ukládání uhlíku a dekontaminace ovzduší a vody.

Dá se mu však předcházet a proto EU již stanovila řadu cílů v souvislosti se znečištěním. Stávající právní předpisy týkající se ovzduší, vody, moří a hluku určují cíle pro kvalitu životního prostředí a mnoho právních předpisů se zabývá zdroji znečištění, včetně strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ nebo strategie pro biologickou rozmanitost.

Plánu pro nulové znečištění bude věnován i evropský Green Week 2021, který se zaměří i na další relevantní iniciativy v oblasti klimatu, energetiky, průmyslu, mobility, zemědělství, rybolovu, zdraví a biodiverzity.

Virtuální konference 31. 5. – 13. 6. 2021

 EU Green Week 2021 – Nulové znečištění pro zdravější lidi a planetu. Zelený týden EU 2021 bude pro zúčastněné strany a občany příležitostí k diskuzi o tom, jak můžeme společně pracovat na uskutečnění ambice nulového znečištění a životního prostředí bez toxických látek.

Další informace je možné získat:

 Otázky a odpovědi k Akčnímu plánu pro nulové znečištění

 Pracovní dokument Komise: „Digital Solutions for Zero Pollution“

 Pracovní dokument Komise: „Towards a monitoring and outlook Framework for the zero pollution ambition“.

 Internetové stránky Evropské komise: Zero pollution action plan.

Zpráve zde ke stažení