Uzavření reformy SZP je „prioritou“, říká portugalská ministryně zemědělství

Portugalská ministryně zemědělství Maria do Céu Antunes zopakovala, že hlavním cílem je dokončení reformy společné zemědělské politiky (SZP) během portugalského předsednictví v Radě EU , a tím „zajistit zelenější a odolnější zemědělství“.

Podle ministryně jednání o reformě SZP „zahrnovalo řadu diskusí s velmi náročným časovým harmonogramem“, Portugalsko však „pracuje na jeho dokončení“.

Nová SZP bude mít větší ambice v oblasti životního prostředí a klimatu začleněním nových intervencí – tzv. Zelených schémat – se specifickými finančními obálkami pro cíle související se životním prostředím a klimatem,“ uvedla a ujistila, že „environmentálních obavy jsou jasně a jednoznačně stanoveny v cílech strategického plánu SZP, a to i pro Portugalsko.

Zemědělství, které odpovídá za přibližně 10% portugalských emisí skleníkových plynů, „významně přispívá“ k dosažení environmentálních cílů stanovených na evropské a národní úrovni.

„Usměrňujeme veřejnou politiku na stimulaci zkratů a místních trhů jako na způsob, jak snížit naši ekologickou stopu, podporovat spotřebu čerstvých a sezónních potravin, stimulovat drobné zemědělství a rodinné zemědělství,“ uvedl ministr.

Současně je zamýšleno „posílení agro-energetický přechodu ke zvýšení produkce z obnovitelných zdrojů, snížení emisí znečišťujících plynů a nákladů pro zemědělce.“

„A proto jsme nedávno otevřeli nástroje financování, například pro investice do fotovoltaické energie, obměnu traktorů nebo zajištění ochranných sítí proti krupobití, v sadech“ uvedla.

Zdroj: https://www.euractiv.com/section/eu-council-presidency/news/conclusion-of-cap-reform-a-priority-portuguese-agriculture-minister-says/

UpravIlo : ČMSZP