COPA: Společné prohlášení k naplňování cílů z „Farm to fork

Všichni aktéři v dodavatelském řetězci se shodují na hlavních zásadách stanovených ve strategii„Z farmy na vidličku“ a jsou si plně vědomi toho, že je třeba vynaložit potřebné úsilí učinit naše potravinové systémy udržitelnějšími.

Nicméně několik z nich….

Nedávná výzkumná studie z farmy na vidličku dospěla k závěru, že pokud aktuálně budou cíle prováděny tak, jak jsou navrženy, budou pro EU znamenat značné navýšení nákladů zemědělcům a podkope se tím životaschopnost celé evropské agropodnikatelské kultury.
Čas politických akcí kolem stategie z farmy na vidličku je u konce.  Nyní je potřeba to řešit analýzou dostupných dat. V posledních měsících bylo připraveno několik zpráv a studií, které se pokusily vyhodnotit a změřit účinky realizace cílů představila Evropská komise, když v květnu 2020 představila strategii „ z farmy na vidličku“a strategie biologické rozmanitosti.
Studie JRC předpovídá očekávaný pokles emisí skleníkových plynů o 40–60 %.
produkované zemědělstvím EU, vyvolané realizací cílů „z farmy na vidličku“ …cíle povedou k tomu, že evropská zemědělská produkce, včetně jejích emisí, bude outsourcována do třetích zemí.

Studie Kielské univerzity předpokládá, že by se Evropa mohla stát čistým dovozcem potravin, což je v přímém rozporu s otevřenou strategickou autonomií, kterou prosazuje Evropanská Komise během situace. s COVID.
Studie USDA dochází k závěru, že cíle stanovené ve strategii Farm to Fork by mohly vést k 22 milionů lidí trpí nedostatkem potravin.
Proč se Evropa na data nedívá?
Tyto studie, z nichž každá používá různé metodiky a mají různá omezení, se vzájemně doplňují. Všichni docházejí ke stejným závěrům.
Zemědělství EU resp. produkce se sníží a v některých oblastech a pro některé dost drasticky. Pokud jde o kumulativní dopad cílů, nejnovější studie WUR ukazuje průměr
pokles produkce o 10–20 %[1] s poklesem až 30 % u některých plodin.
Pokud jde o živočišnou výrobu, studie univerzity v Kielu poukazuje na 20% snížení v produkci hovězího masa v EU a snížení produkce vepřového v průměru o 17 %. Další  dokument WUR (brzy bude zveřejněn) potvrzuje celkový pokles hovězího, vepřového a mléčných výrobků produkce, což vede nejen ke zvýšení cen pro spotřebitele v EU, ale je také sporné dopady na příjmy chovatelů dobytka.
Údaje jasně ukazují na dopady na obchod, na příjmy zemědělců a nakonec na spotřebitelské ceny. Změna potravinového systému za těchto podmínek bude více obtížné a uvalení spotřebních daní, jak navrhuje Evropan Parlament by to mohl učinit sociálně nespravedlivým.
…….
Je nejvyšší čas, aby Evropská komise provedla holistický dopad. Termín aplikace Farm to Fork se blíží. Osm let pro zemědělský sektor není tak dlouhý. Naléhavě potřebujeme vidět konkrétní a podrobnější návrhy a diskuzi. To znamená, že rozhodnutí a návrhy  musí být založeny na lepších datách.

 

Více se dozvíte na stránkách COPA COGECA

[1] https://www.fas.usda.gov/newsroom/economic-and-food-security-impacts-eu-farm-fork-strategy

Další studie:

 

https://hffa-research.com/wp-content/uploads/2021/05/HFFA-Research-The-socio-economic-andenvironmental-values-of-plant-breeding-in-the-EU.pdf

 

https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC121368

 

https://grainclub.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/Farm_to_fork_Studie_Executive_Summary_EN.pdf