Aktuality nejen z EU

1)     Od zemědělských diplomatů (Zákaz exportu pohanky z Ruska,  Plán zvýšení dosledovatelnosti u vybraných surovin a potravin v USA do r. 2024, Náhrada včel v Japonsku, Dohoda o volném obchodu mezi Srbskem a Euroasijskou unií vstoupí v červnu v platnost, Údolí potravinových technologií v Dubaji, Nárůst dovozu masa do Číny, Kroky k řešení libanonské hospodářské krize aj.);

2)      Od zástupců MZe pro zemědělství na Ukrajině (Pokles produkce obilných produktů, Meziroční pokles exportu pšenice o čtvrtinu, Meziroční nárůst dovozu mléčného skotu o 22 % aj.) a v Kazachstánu (Odstranění vývozních omezení na pšenici a slunečnicový olej od 1.6., Úspěšné zemědělské projekty „Fondu pro finanční podporu zemědělství“ v r. 2021);

3)      Oficiální výsledky AZO EU za leden 2021 – meziroční pokles agrárního vývozu EU o 11 % a agrárního dovozu EU o 16 %, kladné saldo agrárního obchodu EU vzrostlo o 3,6 %.

4)      Nové Ochranné opatření vlády ke vstupu do ČR platné od 4.5.2021 s odstraněním povinnosti testování po vstupu do ČR pro osoby s certifikátem Ministerstva zdravotnictví ČR o ukončeném očkování, které vstupují ze zemí se středním a vysokým rizikem. Bližší informace zde.

 

Bližší INFORMACE ze zahraničí naleznete ZDE

 

  1.             WEBINÁŘE organizované Ministerstvem zemědělství na zahraniční témata:

5)       „Pozvánka na webinář na téma „Příležitosti exportu živého skotu a související genetiky do Ruska, Srbska, Libanonu, Kazachstánu a Ukrajiny, který se uskuteční dne 27. května 2021 v 10.30 hod.

POZVÁNKA_sektor web_SKOT_GENETIKA-27052021

Přílohy