Výstupy z Valné hromady ČMSZP

Ve čtvrtek 20.4.2024 proběhla Valná hromada členů Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. V rámci Valné hromady jsme pozvali jednotlivé zástupce z Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu i z Ústavu zemědělské ekonomiky a informatiky.

 


Předseda vyzval všechny přítomné, ať nezapomenou v souvislosti s iniciativou posílit podporu investic v zemědělských podnicích v rámci intervencí Strategického plánu SZP 2023-2027

bych Vás chtěl společně s ředitelem ÚZEI Ing. Štěpánem Kalou, MBA, Ph.D. oslovit s průzkumem zpracovaným Ústavem zemědělské ekonomiky a informací. Cílem je zjistit, na jaké konkrétní investice byste podpory ve Vašem zemědělském podniku uvítali. Část námětů byla již získána při dotazování SZIF v roce 2023. Dovoluji si Vás proto požádat o vyplnění krátkého anonymního dotazníku, který naleznete na tomto odkazu. Přispějete tak svým názorem k cílenému směřování dalších investičních podpor.

Vyplnění dotazníku by nemělo trvat déle než 20 minut.

Dotazník prosím vyplňte do 26. dubna 2024.

 

 


Prezentace 18.4. SZIF – stručně pro rok 2024 máte informace níže:

prezentace AMS

 

JŽ 2024 – zálohy
Pro rok 2024 se plánuje výplata záloh pro opatření přímých plateb, kromě opatření Celofaremní ekoplatba a Malý zemědělec.Zálohy budou vypláceny na základě deklarované výměry/zvířat bez zohlednění kontrol, což v některých případech bude po vyhodnocení kontrol hrozit vracením finančních prostředků obdržených v rámci zálohy.

Výše zálohy je stanovena evropským předpisem v čl. 44 nařízení evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 2021/2016 a může být vyplacena ve výši 50 %, a to od 16.10. do 30.11. daného roku.
Evropská Komise může k zálohám vydat prováděcí nařízení, ve kterém může být výše zálohy navýšena. (EK má možnost navýšit na 70%!)


Zálohy JŽ 2022 7,4 mld. Kč (SAPS) vs  zálohy JŽ 2024 5,4-7,5 mld. Kč (BISS+DRP).
Návrh záloh JŽ 2024 9,8 mld. Kč (70% všechny PP vyjma Ekoplatby a MaZ).


Novinky v JŽ 2024:
• Pro opatření CIS Podpora na chov krávy chované v systému chovu s tržní produkcí mléka byla zavedena povinnost zapojení hospodářství k 31. březnu minimálně do jednoho ze schémat kvality.
Žadatel splňuje schéma kvality i tehdy, pokud má alespoň jedno hospodářství s mléčnou produkcí (prvovýrobou mléka) evidované Státní veterinární správou. Tato povinnost platí pro žadatele, kteří podají žádost na více než 10 kusů dojnic.
• U opatření Doplňková podpora příjmu pro mladé zemědělce došlo ke změně lhůty pro zahájení zemědělského podnikání z 24 měsíců na max. 5 let před podáním žádosti o poskytnutí Doplňkové podpory příjmu pro mladé zemědělce.
• Budou zavedeny dvě nové dotační deklarace půdních bloků – deklarace pro Malého zemědělce, deklarace pro Základní ekoplatbu. V rámci Deklarace plodin bude žadatel uvádět nové údaje:
− meziplodiny a jejich datum výsevu a zapravení
− pomocnou plodinu
− plodinu podsevu
• Změna podmínky týkající se požadavku na minimální procento plochy neprodukčních ploch pro
DZES 8 a Základní ekoplatbu:
− DZES 8: 4 % libovolných neprodukčních ploch
− Základní ekoplatba: 5 % libovolných neprodukčních ploch
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zahájil podávání a přijímání Jednotných žádostí 15. dubna 2024. Od 29. března si mohli žadatelé připravovat datové sady v předtiskových aplikacích LPIS a IZR. Stejně tak si žadatel může dopředu ověřit, na Portálu farmáře, zda plní podmínku Aktivního zemědělce. Doporučujeme odesílat připravené datové sady na Portál farmáře SZIF v ten samý den, kdy chce žadatel podávat Jednotnou žádost.

Dále byly úředsetaveny i data vztahující se k analýze

ODKAZ ZDE

Přílohy