Strategický dialog se zemědělci Ursula von der LEYEN – GEOPA prezentovala i postoj ČMSZP „potřebujeme logické a souvislé odpovědi a reakce na aktuální výzvy zemědělců v EU“

GEOPA COPA se účastnila strategického dialogu jakožto zástupce zaměstnavatelů v sektoru zemědělství. Prezident Lechner ve své řeči poděkoval za možnost vyjádřit obavy zaměstnavatelů v zemědělství, ale zároveň nastínil, že již dialog měl započít dříve.

Zmínil vliv nejen pandemie, ale i válečného konfliktu na Ukrajině, která poukazuje na zemědělství jako na základní  pilíř pro bezpečnost a  nezávislost Evropy.  Bez zemědělství Evropa nemůže být silnou, až tak je to jednoduché. Na to však zemědělci potřebují kompetentní nástroje, a to ať již legislativní, udržitelné, konkurenceschopné a vitální. Věříme, že evropská zemědělská legislativa  musí zajistit, že zemědělci jsou v centru dění tvorby legislativy.

KONTEXT – KDE SE NACHÁZÍME

Členské státy napříč EU čelí velmi těžkým výzvám (ceny energie, zvýšení výrobních nákladů, legislativní a byrokratická zátěž a nejasnost), které nejsou vyslyšeny( viz Francie a další státy se přidávají).

Je třeba od politického vedení uznání současného rozšířeného vážného nesouhlasu farmářů v mnoha členských státech jako jasného signálu, že se odvětví potýká s velmi těžkými výzvami.

PROBLÉMY S KTERÝMI SE POTÝKÁME

  • „omezování“ podnikání a s tím i související přehršelá legislativa (speciálně nyní za této EK)
  • nechuť generační obměny (demotivace mladé generace), která povede k eskalování demografických problémů
  • dehonestace práce zemědělců na venek a často i diskreditační kampaň zemědělců
  • Současný trh nutí evropské farmáře provozovat pod velmi restriktivními podmínkami, často je nutí prodávat se ztrátou. Tato strukturální situace výrazně omezuje možnosti odvětví nabídnout lepší prespektivu novým farmářům a pracovníkům v zemědělství. Nedostatečné ohodnocení práce farmářů vede  následně k nemožnosti platit adekvátní mzdy pracovníkům v zemědělství.

POTŘEBA

  • Koherentní evropskou odpověď na tyto výzvy, a to i prostřednictvím evropské legislativy.
  • Nový impulz k upevnění našeho odvětví jako vedoucího subjektu změny v naší ekonomice a jako nejmodernější formy zemědělství na světě. S tímto cílem musíme usilovat o udržitelnější zaměstnání.
  • Začlenit zemědělství do veřejného vzdělávání: nejenže naučit lidi o skutečné hodnotě nejzákladnějšího odvětví a bojovat proti nesprávným předsudkům, ale také představit mnoho kariérních příležitostí dostupných na všech kvalifikačních úrovních.
  • Legislativní zlepšení, snížení byrokracie: musíme opustit postihový přístup. Potřebujeme legislativu, která bude regulovat a podporovat to, co funguje, a poskytovat pobídky a směrnice pro přijímání nejlepších postupů. Nesouhlasíme se sankcemi založenými na omylech, ale je vhodné řešit úmyslná pochybení. Často systém trestá pouze ty farmáře, kteří již dobře pracují a přidává jim další byrokracii do již silně regulovaného odvětví na základě špatné praxe, za kterou nemohou.
  • komunikace legislativců, politiků se zemědělci
  • lepší distribuce, kompenzace a ohodnocení práce farmářů i jejich zaměstnanců
  • dostatek školených zaměstnanců, které jsou třeba pro generační obměnu a inovace v sektoru
  • konstruktivní legislativa a návazná byrokracie se zaměřením na snížení nákladů administrace a usnadnění provozu podniku
  • zlepšení podmínek venkova a investice, které povedou s nížené či zastavení depopulace venkovských oblastí v návaznosti na zvýšení podmínek pro život obyvatel venkova, farmáře i jeho zaměstnance, což může ve finále zvýšit zájem i zemědělský sektor.
  • srovnatelné podmínky pro EU a mimo-EU, aby nedocházelo k dumpingu cen zemědělských produktů v návaznosti na dumping cenlidské práce mimo země  EU oproti EU

VZKAZ PRO POLITIKY

Během jednání zástupci COPA i GEOPA zdůraznili, že farmáři mají obavy a jsou frustrovaní z toho, že jim nikdo dostatečně nenaslouchá. Důkazem frustrace jsou masivní demonstrace farmářů napříč Evropou – všichni farmáři napříč Evropou ale čelí podobným hrozbám.

 

Zdroj: GEOPA, COPA, ČMSZP, EURACTIV

.