PROTESTY PO EVROPĚ MAJÍ MNOHO SPOLEČNÉHO – otázku zajištění „spravedlivé“ hospodářské soutěže v obchodních dohodách EU a „břemena“ Zelené dohody.

Zemědělcům EU dochází finanční prostředky na provoz a požadují stejná pravidla pro zboží mimo EU (zrcadlové doložky)

Španělsko

Protesty – kvůli hraničním kontrolám a „zrcadlovým doložkám“ v obchodních dohodách EU.

„Všechno, co vstupuje do EU, je dokonale kontrolováno, španělský ministr zemědělství Luis Planas. Zatímco opozice informovala o tom, že je méně kontrol dovozu z třetích zemí než dovozu vyrobeného v EU. Což vyvolává nekalou obchodní soutěž ze strany třetích zemí. Hovoří se ze strany zemědělských svazů o potřebě zrcadlových doložek v obchodních dohodách EU – které by zajistily, že obchodované produkty splňují stejné normy jako jejich protějšky EU. Tedy dodržovat stejně přísná pravidla jako zemědělci v EU.

Ve Španělsku se protestovalo na regionální a místní úrovni, ve středu zastavilo v

Madridu 500 traktorů.

Demonstraci organizovala zemědělská skupina Unión de Uniones a došlo k několika střetům s policií, která farmářům zabránila dostat se do sídla ministerstva zemědělství.

„Máme spoustu důvodů“

Ve vyjádřeních se debatovalo o kontrolní a byrokratické zátěži společné zemědělské politiky EU (SZP), nerovnováhu v potravinovém řetězci a konkurenci ze třetích zemí.

Ve čtvrtek (22. února) zablokovali přístavy Algeciras – největší ve Španělsku – a Valencii.

  • Přísnější kontroly dovozu na hranicích
  • Digitální notebook – tento nástroj bude dobrovolný a jeho přijetí „bude podporováno“ pobídkami, které ještě nebyly stanoveny
  • zrušením požadavku na zavedení „digitálního notebooku- systém byl pro zemědělce povinným nástrojem k zaznamenávání jejich činností, jako je používání pesticidů a zavlažování.

FRANCIE

Francouzští producenti obilovin vyzývají vládu, aby na nadcházejících zasedáních využila veškerou svou váhu k tomu, aby EU zavedla ochranné doložky na ochranu odvětví před dovozem z Ukrajiny, jako jsou ty, které se udělují pro drůbež a cukr.

 

Kromě zahrnutí obilovin mezi tyto citlivé produkty požádali francouzští výrobci o stanovení referenčního období pro spuštění ochranného mechanismu na „předválečné objemy dovozu“, tj. před rokem 2022.

 

V této napjaté situaci producenti poukazují na to, že v roce 2023 měli samostatně hospodařící zemědělci na „60 až 65 % zemědělských podniků“ příjem pod minimální mzdou.

Část protestuje i kvůli revidované směrnici o řidičských průkazech – pozn návrh stanoví osm nových řidičských průkazů speciálně pro traktory.

POLSKO

Polský ministr zemědělství řeší omezení evropské Zelené dohody s ohledem na pokračující protesty zemědělců.

Protesty na polské straně se točí zejména okolo Zelené dohodě (pesticidy a minimálním podílem úhoru) a zvýšenému přílivu ukrajinské produkce do země. Liberalizace importu zbožívedla k zaplavení polského trhu ukrajinskými potravinami.