EK: Průzkum ohledně hodnocení Směrnice o nekalých obchodních praktikách (UTP)

Obracíme se na vás, abychom vás povzbudili k účasti ve významném průzkumu , který zahájila Evropská komise a který se týká implementace směrnice o nekalých obchodních praktikách (UTP) . Jako hospodářské subjekty v zemědělském a potravinářském dodavatelském řetězci jsou vaše poznatky neocenitelné pro posouzení účinnosti této směrnice.

Pozadí
Dne 17. dubna 2019 přijaly Evropský parlament a Rada směrnici (EU) 2019/633 o nekalých obchodních praktikách (UTP) ) v obchodních vztazích mezi podniky v rámci zemědělského a potravinářského dodavatelského řetězce. Cílem této směrnice bylo zajistit spravedlivé a transparentní postupy v celém dodavatelském řetězci. Členské státy měly za úkol provést tuto směrnici do vnitrostátního práva do 1. května 2021 a implementovat ji o šest měsíců později.

Evaluační průzkum
Za účelem posouzení dopadu a účinnosti opatření přijatých členskými státy při provádění této směrnice provádí Evropská komise každoroční průzkum. Tento průzkum, který společně provedlo Společné výzkumné středisko a Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova, je zaměřen na dodavatele, na které se vztahuje směrnice, v různých fázích zemědělského a potravinářského dodavatelského řetězce.

Vaše účast
Vaše účast v tomto průzkumu je zásadní pro poskytnutí komplexní zpětné vazby o praktických důsledcích směrnice o nekalých obchodních praktikách. Vyplnění průzkumu zabere přibližně 15 minut vašeho času, ale informace, které poskytnete, budou nápomocny při formování budoucích politik a strategií v zemědělském a potravinářském sektoru.

Termín a zveřejnění výsledků
Průzkum bude otevřen do 15. března 2024 . Po dokončení budou anonymizované výsledky zveřejněny na webových stránkách Evropské komise, což zajistí transparentnost a dostupnost pro všechny zúčastněné strany.

Věnujte prosím chvilku účasti na tomto průzkumu a přispějte k hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách. Vaše zapojení bude přínosem nejen pro vaše vlastní zájmy, ale také pomůžete podpořit spravedlivé a udržitelné postupy v celém zemědělském a potravinářském dodavatelském řetězci.

Odkaz na průzkum: https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/topic/UTP/index.html