Evropský rok dovedností – Nedostatek dovedností, strategie náboru a udržení kvalifikovaných zaměstnanců v malých a středních podnicích

Podle průzkumu jsou kvalifikovaní pracovníci klíčem k úspěchu malých a středních podniků (MSP) v Evropě. 95 % všech malých a středních podniků uvádí, že pro jejich obchodní model je velmi (82 %) nebo středně (13 %) důležité mít pracovníky se správnými dovednostmi.

Tři čtvrtiny (74 %) malých a středních podniků v Evropě však uvádějí, že v současné době konkrétně čelí nedostatku dovedností pro alespoň jednu pracovní pozici ve své společnosti. Téměř 4 z 5 společností v průzkumu také uvedly, že je pro ně obecně obtížné najít pracovníky se správnými dovednostmi a více než polovina z nich (53 %) má potíže s udržením kvalifikovaných pracovníků.

Klíčové poznatky

Je důležité mít kvalifikované pracovníky

95 % všech malých a středních podniků uvádí, že pro jejich obchodní model je velmi (82 %) nebo středně (13 %) důležité mít pracovníky se správnými dovednostmi .

Tři čtvrtiny (74 %) malých a středních podniků v Evropě však uvádějí , že v současné době konkrétně čelí nedostatku dovedností pro alespoň jednu pracovní pozici ve své společnosti.

Téměř 4 z 5 společností v průzkumu také uvedly, že je pro ně obecně obtížné najít pracovníky se správnými dovednostmi a pro více než polovinu z nich (53 %) je obtížné si dovednosti udržet.

Tato situace drží téměř dvě třetiny (63 %) společností zpět v jejich všeobecných obchodních aktivitách. Téměř polovina z nich (45 %) také uvedla, že jim to brání v úsilí o přijetí nebo používání digitálních technologií, a čtyři z deseti (39 %) vidí potíže s ekologizací svých podnikatelských aktivit.

Když se malé a střední podniky potýkají s nedostatkem dovedností, uplatňují již široký soubor opatření k nalezení a udržení pracovníků . Patří sem snahy o lepší využití talentů v rámci společnosti (např. mobilita zaměstnanců nebo rotace pracovních míst), větší investice do vzdělávání nebo zvýšení atraktivity pracovních míst z hlediska finančních a/nebo nefinančních benefitů.

Aby bylo snazší nábor zaměstnanců s požadovanými dovednostmi , malé a střední podniky uvádějí, že by potřebovaly lepší spolupráci s veřejnými službami zaměstnanosti (58 %), lepší nástroje pro hodnocení dovedností uchazečů (49 %) a lepší nástroje pro hodnocení kvalifikačních potřeb společnosti. (46 %). Mnoho společností si také přeje jednodušší postupy pro nábor zaměstnanců ze zemí mimo EU.

Zdroj: cedefop