Aktuality GEOPA COPA, aneb zaměstnanecko- zaměstnavatelské novinky v EU a projev předsedkyně Komise Von der Leyen

Drazí členové ,

Toto je stručné shrnutí  aktivit Geopy, jkde Vás chci informovat o nejnovějších událostech v Geopě, politice zaměstnanosti a sociálních věcech EU, aktivitách sekretariátu Geopy a kalendáři nadcházejících akcí Geopy:

Evropské sociální záležitosti:

  • Stav Evropské unie v projevu: Během svého projevu ve středu zdůraznila předsedkyně Komise Von der Leyen nedostatek personálu a dovedností jako hlavní výzvy v evropské zaměstnanosti. V tomto smyslu prezidentka oznámila nový sociální summit, který se uskuteční v první polovině roku 2024 a bude hostit belgické předsednictví Evropské rady. Prezidentka také zdůraznila potřebu zlepšit přístup na trh práce pro 8 milionů mladých Evropanů, kteří nepracují ani nestudují, a potřebu kvalifikovaných migrantů. Celý projev je k dispozici ve všech jazycích zde.
  • Zvláště je třeba zdůraznit, že sociální summit se uskuteční v paláci Val Duchesse v Bruselu, kde před téměř 40 lety proběhl první evropský sociální summit, který přinesl vznik evropskému sociálnímu dialogu.

Studie o nedostatku dovedností v malých a středních podnicích: Tento týden Eurobarometr zveřejnil novou studii o nedostatku dovedností v malých a středních podnicích v Evropě.

Zejména studie ukazuje, že téměř 75% evropských malých a středních podniků má nedostatek kvalifikovaných pracovníků alespoň na jednu pozici ve firmě, zatímco 82% tvrdí, že kvalifikovaná pracovní síla je pro jejich podnik velmi důležitá.

Celá studie je k dispozici zde.

Příspěvek Geopy k zprávě o obnově generací: S ohledem na probíhající vlastní iniciativní zprávu o „Obnově generací v zemědělství EU budoucnosti“ výboru Evropského parlamentu pro zemědělství, Geopa – s přispěním některých svých členů – přispěla k práci a doporučením k hlasování Copa-Cogeca ohledně pozměňovacích návrhů k návrhu zprávy.

Zejména Geopa přispěla k pozměňovacím návrhům 85, 162, 166, 279, 316, 330, 334 a 339, které pokrývají odstavce 12, 23, 30 a 31.

Geopa v pracovních skupinách občanského dialogu DG AGRI: Tento týden obdržela Geopa první oficiální pozvání na setkání pracovní skupiny občanského dialogu, které organizuje DG AGRI. Zařazení Geopy do nových pracovních skupin občanského dialogu bylo potvrzeno Komisí až v červenci. Od této chvíle bude Geopa pozvána k přispívání na všech setkáních pracovní skupiny občanského dialogu týkající se strategických plánů CAP a horizontálních záležitostí a pracovní skupiny občanského dialogu o mezinárodních aspektech zemědělství. S ohledem na novou politiku Komise může počet přidělených míst a formát jednotlivých setkání kolísat. Bureau Geopy v současné době zkoumá prioritní politiku pro rozdělení míst. V této souvislosti dostanou členové Geopy více informací příští týden. Všimněte si, že odkaz k sledování každého setkání jako online pozorovatel bude k dispozici všem členům Geopy.

Budoucnost sociálního dialogu: V reakci na probíhající diskuse o změně formátu všech evropských sektorových sociálních dialogových výborů se generální tajemník DG Employment, pan Joost Korte, obrátil novým dopisem na všechny evropské sociální partnery. Komise oznámila, že zkoumá alternativy k původně navrženému financování na základě grantu. Nicméně v souladu s politikou zelenání Komise návrh DG Employment stále zahrnuje podmínku konání jednoho ze tří každoročních setkání v plně online formátu.

Projekt Geopy financovaný EU „Sociální dialog pro dovednosti“: Po podepsání Smlouvy o dotaci s Evropskou komisí bude projekt oficiálně zahájen 11. září. Projekt, který potrvá do září 2025, si klade za cíl podporovat sociální dialog v zemědělství a zároveň pomáhat odvětví zdokonalovat a přeškolovat svou pracovní sílu. Projekt zahrnuje 4 hlavní události: dva semináře v Itálii a Lotyšsku a dvě fóra, jedno online a jedno v Portugalsku. Dozorčí výbor složený převážně z členů Geopy (CIA, Gröna, ČMSZP a CAP), EFFAT a CEJA bude dohlížet na průběh projektu po celou jeho dobu. Členové Geopy budou průběžně informováni o vývoji projektu a budou vyzváni k účasti na jeho událostech.

Zprávy CEDEFOP o předpovědi dovedností podle zemí: Tento týden CEDEFOP zveřejnilo svou edici zpráv o předpovědi dovedností pro rok 2023 podle zemí. Zprávy shrnují klíčové budoucí trendy v zaměstnanosti a dovednostech rozdělené podle zemí. Nabízejí stručný pohled na národní trendy v zaměstnanosti podle odvětví, povolání a úrovně vzdělání, stejně jako na vývoj pracovního věku populace podle věku a pohlaví. Zprávy jsou k dispozici online zde.

Hlavní setkání a události sekretariátu GEOPA:

      1. září (Dublin) – Letní školní projekt SafeHabitus.
  1. září (Toledo) – Událost EU-OSHA na téma „Duševní zdraví a pracovní nejistota: Řízení psychosociálních rizik“. Nadcházející setkání a události Geopy:

Pátek 22. září – 11:30 – 16:30 hod. (Brusel/Online): Setkání pracovní skupiny sociálního dialogu.

Úterý 17. října – dopoledne a odpoledne (Formát bude upřesněn): Setkání občanské pracovní skupiny na téma Mezinárodní aspekty zemědělství.

Čtvrtek 23. listopadu – dopoledne a odpoledne (Formát bude upřesněn): Setkání občanské pracovní skupiny na téma Strategické plány CAP a horizontální záležitosti. Čtvrtek 7. prosince – 9:45 – 18:00 hod. (Brusel): Plenární setkání sociálního dialogu. Pátek 8. prosince – dopoledne (Brusel/Online): Valné shromáždění Geopy.