OMEZENÍ PESTICIDŮ: po dlouhém, kontroverzním a výrazně ideologickém procesu plenární hlasování odmítl EP celý návrh a vrátil ho zpět Evropské komisi.


Co se stalo:

Ve výboru ENVI Evropského parlamentu měla vedoucí úlohu zpráva, kterou hlasovala tzv. zelená zpravodajka (Sarah Wiener), a ta šla ještě dál než návrh Komise. Zpráva měla ambici redukovat riziko a používání nebezpečnějších pesticidů o 65 % (ne 50 %), na rozdíl od návrhu Komise. Výbor AGRI, který měl na starosti vydání stanoviska, se ve své zprávě ubíral jiným směrem a navrhoval přístup založený na řešení, kde by cíle i termíny byly posuzovány na základě dostupných nástrojů a upravovány podle toho. Pro plenární hlasování měl Evropský parlament hlasovat o textu navrženém výborem ENVI.

Bylo předloženo téměř 700 pozměňovacích návrhů, zejména od výboru AGRI, skupin EPP, S&D a Renew. Většina těchto návrhů se snažila nalézt kompromis, který by fungoval pro zemědělce (změna termínu, změna cílů z povinných na ambiciózní apod.), ale výrazně se vzdálily původnímu návrhu. S takto neujednanými pohledy byl výsledek nakonec odmítnut celý návrh (bylo dokonce odmítnuto i vrácení zpět výboru ENVI).

 

Co dál:

Budoucnost je momentálně trochu nejasná. Soubor se dokonce ani nevrátil zpět do výboru ENVI, takže další projednávání je mimo možnosti. S ODMÍTNUTÍM SUR by nyní Evropská komise musela předložit nový návrh. Avšak vzhledem k krátkému zbývajícímu času do konce tohoto funkčního období je zveřejnění nového návrhu velmi nepravděpodobné.

Doufáme, že jste nalezli výše uvedené informace užitečné.

 

VÍCE TAKÉV ČLANKU NAKLADATELSTVÍ PROFIPRESS


Evropský parlament  odmítl návrh na omezení používání pesticidů, tedy chemických přípravků na ochranu rostlin. Zpravodajka normy, europoslankyně za Zelené Sarah Wienerová z Rakouska po hlasování hovořila o „černém dni pro životní prostředí a společnost“.

Více zde: https://zemedelec.cz/evropsky-parlament-odmitl-navrh-na-omezeni-pouzivani-pesticidu/

Evropská komise dnes oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude potřeba ale dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na dnešní hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.

Více zde: https://zemedelec.cz/evropska-komise-uvedla-ze-prodlouzi-o-deset-let-licenci-pro-pouzivani-glyfosatu/