Agenda GEOPA

Směrnice EU o transparentnosti mezd:

Dne 24. dubna Evropská rada oficiálně přijala text Evropské směrnice o transparentnosti mezd. Přijetí následovalo po schválení textu Evropským parlamentem v březnu 2023. Hlavní ustanovení směrnice požaduje, aby firmy s více než 250 zaměstnanci každoročně zpravovaly o rozdílu v odměňování mezi pohlavími ve své organizaci a aby přijaly povinná opatření, pokud se rozdíl v odměňování prokáže větší než 5%. Po oficiálním zveřejnění textu budou mít členské státy EU 3 roky na přenesení směrnice do národního práva. Více informací a celý text jsou k dispozici zde.

Geopa v registru transparentnosti EU:

Evropská unie oficiálně přijala registraci Geopy v Evropském registru transparentnosti s identifikačním číslem 419304249850-89. Register transparentnosti je databáze, která seznamuje „zástupce zájmů“ (organizace, asociace, skupiny a osoby samostatně výdělečně činné), kteří provádějí aktivity ovlivňující politiku EU a proces rozhodování. Je navržen tak, aby ukazoval, jaké zájmy jsou na úrovni EU zastoupeny, kým a na čí účet – a jaké zdroje jsou věnovány takovým aktivitám zastupování zájmů.

Rekomendace EFFAT pro spravedlivý přechod:

Dne 26. dubna zveřejnil EFFAT 16stránkový dokument s názvem „Rekomendace pro akce k zajištění spravedlivého přechodu v zemědělství, zpracování potravin a cestovním ruchu“. Dokument obsahuje EFFATovy doporučení, jak řešit zelený přechod v zemědělství, zpracování potravin a cestovním ruchu a volá po změně stávajících ekonomických modelů a zahrnutí sociálních aspektů do environmentálních politik. Celý dokument je k dispozici zde:

https://effat.org/uncategorized/a-just-transition-that-delivers-for-working-people-effat-sets-its-recommendations-for-action/