MPSV: Orientační výpočty záloh na energie

Růst cen energií vyvolává ve všech obavy. Pro Vládu a MPSV je proto prioritou pomoc v oblasti energií a bydlení. Připravili jsme pro Vás kalkulačku pro orientační ověření záloh na energie pro elektřinu a plyn. Díky naší kalkulačce zjistíte, zda máte zálohy na energie nastaveny v odpovídající výši.

Výši záloh dodavatelé obvykle mění při vystavení ročního vyúčtování. Zálohy by měly být nastaveny tak, aby co nejvíce odpovídaly spotřebě domácnosti a řádné vyúčtování neskončilo výrazným nedoplatkem ani přeplatkem. Příliš nízké zálohy znamenají vysoký nedoplatek, který bude muset domácnost jednorázově uhradit. U vysokých záloh může dojít k problémům s vrácením přeplatků, kdyby dodavatel náhle ukončil činnost. Přeplatek může také ovlivnit nárok na příspěvek na bydlení.

 

Jak řešit vysoké zálohy na energie?

Šetřete energie

Pokud nyní začnete šetřit
s energiemi, vaše aktuálně splatné zálohy to sice neovlivní, ale může to ovlivnit, kolik za energie celkově zaplatíte. Jak efektivně šetřit energie zjistíte na webu www.zkrotimeenergie.cz.

Přejděte k levnějšímu dodavateli nebo požádejte o snížení záloh

Srovnejte si nabídky dodavatelů energií. Jestli je vaše aktuální výše záloh v pořádku zjistíte díky kalkulačce. Pokud jsou vaše zálohy vyšší, požádejte dodavatele o jejich snížení.

Využijte samoodečet a mimořádné vyúčtování

Koncem roku můžete požádat o mimořádné vyúčtování. Pokud dodavateli samoodečtem prokážete nižší naměřené hodnoty, může vám zálohy snížit.

Požádejte o splátkový kalendář

Pokud vám přišel neúnosně vysoký nedoplatek za energie, rozložte si platbu do několika měsíců. Kontaktujte vašeho dodavatele a domluvte si splátkový kalendář.

KALKULAČKA ZÁLOHY NA ELEKTŘINU

KALKULAČKA ZÁLOHY NA PLYN

Kalkulačka záloh pracuje s pevnou cenou energie. Není určena pro výpočet ceny spotových produktů, u kterých probíhá změna ceny na trhu na denní bázi. Zda nakupujete energie za spotové nebo pevné ceny, zjistíte ve své smlouvě s dodavatelem energií. Výpočet také nezohledňuje tzv. úsporný tarif.

Výpočet celkové ceny a záloh je zjednodušený a orientační. Kalkulačka používá pro výpočet záloh 1/12 z celkové roční platby. Jestliže vám zálohy vycházejí výrazně vyšší než výpočet, kontaktujte svého dodavatele a požádejte o vysvětlení rozdílu. Někteří dodavatelé počítají zálohy jako 1/11 roční platby. Jde-li o chybu, dodavatel ji musí napravit. Někteří dodavatelé Pokud dodavatel výši záloh nedokáže zdůvodnit a zároveň chybu nenapraví, je čas obrátit se na Energetický regulační úřad.

Snížením spotřeby energií můžete ušetřit až desetitisíce ročně. Podrobnější informace najdete na stránkách ZkrotimeEnergie.cz

Obraťte se na sociálního pracovníka a čerpejte příspěvky Úřadu práce

Pokud nemáte dostatek financí na úhradu vzrostlých výdajů na energie, můžete požádat Úřad práce o některou ze sociálních dávek – příspěvek na bydlení nebo o dávku mimořádné okamžité pomoci. S platbou záloh za energie také pomůže příspěvek z úsporného tarifu, který letos obdrží domácnosti automaticky.

Poslední aktualizace: 15. 12. 2022

ZDROJ: MPSV