Doporučení Komise pro český Strategický plán SZP a stručné informace k vývoji SZP

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE

Průvodní dokument k SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Doporučení členským státům ohledně jejich strategického plánu pro společnou zemědělskou politiku

Dokument v ČJ naleznete ZDE

Stručně:

CZ: zlepšit přístup k půdě, podpořit krátké dodavatelské řetězce, ekologické zemědělství, řešit problematiku amoniaku.

Např. Nizozemsko se potýká s problémem větší koncentrace na problematiku amoniaku a nakládání se statkovými hnojivy.


Strategický plán SZP  by měl být státem předložen do konce roku 2021, což znamená, že nová SZP začne od roku 2023. 

Zastropování přímých plateb povinné/dobrovolné a definici skutečného/aktivního zemědělce, problém propojenosti podniků…… K tomuto tématu za portugalského předsednictví probíhají jednání TRIPARTITY(EP, EK, ER), dle harmonogramu o jeho výsledku budeme vědět na přelomu dubna a května 2021. Tedy už nyní je jasné, že je složité jednat o SZP bez konečného stanovení pravidel ze strany EU. Zároveň na všech PS konaných na MZe se všechny nevládní organizace snaží získat analýzu dopadu vzhledem k plánovaným cílům. ( více v článku: F2F odpovědi na dotazy: Strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ neboli „z farmy na vidličku“ – utváření zdravého a plně udržitelného potravinového systému | ČMSZP)

Zatím jen víme, že existuje studie Evropského parlamentu k padesáti největším příjemcům ze SZP a kohezní politiky, jejímž cílem je určení konečných příjemců zemědělských dotací – a to nikoliv na úrovni zemědělského podniku, ale konkrétních fyzických osob.