Aktuality z GEOPA COPA

Dne 25. října evropský komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit spustil European Digital Credentials for Learning. European Digital Credentials for Learning pomáhá zaměstnavatelům a poskytovatelům vzdělávání a školení rychle potvrdit, zda jsou něčí diplomy a certifikáty pravé a přesné. Diplomy a další studijní výsledky jsou stále častěji vydávány v digitálních formátech a zahrnují diplomy, přepisy záznamů a širokou škálu dalších typů osvědčení o studijních výsledcích.

CO MÁ DLE KOMISE TENTO NÁSTROJ PŘINÉST ZAMĚSTNAVATELŮM?

Zaměstnavatel může výrazně snížit čas a náklady na ověřování údajů a zpracování žádostí o zaměstnání, může také lépe porozumět pověřovacím listinám kandidátů (zejména z jiných členských států, protože budou přeloženy do více jazyků), může důvěřovat údajům, jelikož se zabrání neoprávněné manipulaci s daty(digitální podpis/pečeť).


Komise do poloviny listopadu uspořádá výroční akci Paktu pro dovednosti (zemědělsko-potravinářský sektor), které se Geopa-Copa zúčastní prostřednictvím společné akce společností Copa-Cogeca a FoodDrinkEurope, tedy hlavních koordinátorů Paktu pro dovednosti v zemědělsko-potravinářském průmyslovém ekosystému. Tyto tři organizace nyní dokončují návrh prohlášení, které bude zveřejněno ve stejný den akce.


Geopa-Copa projednává s dalšími evropskými zaměstnavatelskými asociacemi, zda spolupodepsat dopis s hlavními evropskými odborovými svazy o tematickém přezkumu sociálního dialogu na základě docela neprůkazných poznámek Komise během posledního workshopu, který se konal v říjnu.

Pokud by se Geopa-Copa rozhodla přikročit k dopisu, vyslalo by to Komisi jasný signál, že sociální partneři potřebují lepší fórum pro diskusi, lepší časové rámce a lepší online nástroje.

Připravované vyjádření budeme diskutovat na úzkém vedení 10.11.2021, v krátkosti uvádím jen část, která se zaobírá výše zmíněným problémem:

GEOPA-COPA by uvítala kontaktní místo sociálních partnerů v každém generálním ředitelství Komise, které by zajistilo, že se klíčové konzultace dostanou ke klíčovým sdružením zaměstnavatelů a zaměstnanců v souladu se zásadami zakotvenými v článku 151 Smlouvy o fungování Evropské unie.

Nicméně, Komise by měla zvážit přizpůsobení struktury výborů sociálního dialogu potřebám zúčastněných stran, aby mohly z každého setkání vytěžit maximum (dle jednotlivých oborů a sektorů).

V tomto smyslu by GEOPA-COPA uvítala flexibilnější časový formát, kdy by plenární schůze mohly trvat déle než schůze pracovních skupin, a zároveň by umožnily kratší schůze pracovních skupin, pokud se tak sociální partneři dohodnou v závislosti na bodech programu.

Tlumočení by mělo být vždy k dispozici, aby byla zajištěna inkluzivní setkání, kde se členové sociálních partnerů cítí pohodlněji při mluvení, což podnítí více interakce a plodné diskuse. To je důvod, proč by časový formát, tlumočnické služby a hybridní formáty, měly být střídány fyzickými schůzkami při zvažování budoucnosti sociálního dialogu v zemědělství. Netřeba dodávat, že by se nemělo jednat o univerzální přístup, ale o přístup založený na výborech v závislosti na potřebách vyjádřených sektorovými sociálními partnery.

Sociální partneři navíc potřebují větší expozici, aby mohli propagovat své úspěchy a zapojit se na národní úrovni s odvětvovými pobočkami. Expozice by se měla měřit nejen na základě šíření on-line, ale měla by také vzít v úvahu stálou podporu, kterou Komise poskytuje výměnám mezi sociálními partnery a evropskými zúčastněnými stranami při vyjednávání podobných politických bodů, podporovat průřezový dialog a využívat práci vykonanou během sektorové výbory.

 Současná struktura nepodporuje interakci, ale pouze pozorování a konkrétní zásahy sociálních partnerů vůči evropským zainteresovaným stranám.


Podle schváleného Pracovního plánu na léta 2021–2022 budou sociální partneři zaměřovat se na tato prioritní témata:
  • dopad pandemie COVID-19 na zemědělství a pracovní trh;
  • nehlášená práce v zemědělství;
  • podpora European Platform Tackling (Evropská platforma pro boj proti nehlášené práci)
  • pracovní a bezpečnostní problémy na pracovišti
  • nedostatek pracovních sil a nesoulad dovedností
  • sociální ochrana a mobilita v Evropě
  •  role sociálních partnerů v budoucím sektorovém sociálním dialogu.