Evropští ministři zemědělství se sešli v Limburgu, aby pracovali na potravinách jako strategickém odvětví pro Evropu

Belgičtí federální a regionální ministři zemědělství pozvali své evropské kolegy do Belgie, aby diskutovali o potravinách, a zejména bílkovinách, jako o strategickém odvětví pro budoucnost Evropy. Evropská unie je odhodlána dosáhnout otevřenější strategické autonomie v důležitých oblastech politiky. Dnešní kontext je charakterizován protesty zemědělců a geopolitickými i ekonomickými posuny. Potravinová suverenita se tak stává ještě důležitější. Ministři se sešli v provincii Limburg v neformálním prostředí. Kromě úterního plenárního zasedání byly na programu návštěvy meziregionálních míst a jídla s místními produkty.
Belgický federální ministr zemědělství: „Strategická autonomie v zemědělství je jednou z priorit Belgie pro její předsednictví v Agrifish Council, takže bylo důležité v těchto diskusích pokračovat. Pro belgické předsednictví je jedním z předpokládaných řešení evropská produkce bílkovin pro živočišnou výrobu. Je důležité zaručit formu zemědělství, která je konkurenceschopná a udržitelná v plném slova smyslu, což znamená produktivní, rentabilní pro zemědělce a jehož heslem je nutriční kvalita a zároveň chrání životní prostředí. Nedávné geopolitické konflikty také ukázaly, jak je důležité udržovat vysokou úroveň potravinové bezpečnosti. Abychom toho dosáhli, musíme podporovat inovace tváří v tvář hlavním výzvám, kterým zemědělství čelí“.
Valonský ministr zemědělství: „Potravinová bezpečnost a suverenita jsou klíčovými aspekty naší zemědělské politiky. Současná krize nám připomíná naléhavou potřebu jednat s cílem posílit naši potravinovou soběstačnost a zaručit bezpečné dodávky pro všechny a také příjem pro naše zemědělce. Práce na evropské proteinové strategii a posílení naší schopnosti nasytit naše občany nám umožní upevnit naši ekonomickou nezávislost.
Vlámský ministr zemědělství: „ Naši zemědělci jsou strategickí, zemědělství je strategické. Dnes více než kdy jindy musíme mluvit o tom, jak zajistit strategickou pozici našeho zemědělství a dát našim zemědělcům ty správné nástroje k udržení strategické pozice. Proto je pro mě ctí pozvat své kolegy ministry zemědělství zde v Limburgu, aby předvedli naše osvědčené postupy, konkrétně v potravinářském sektoru, a diskutovali o tom, jak můžeme pokračovat v podpoře našich zemědělců, zvláště v těchto náročných časech.“
Proč pracovat na potravinách a bílkovinách jako na strategických prvcích pro budoucnost Evropy?
Zejména v kontextu nejistot a geopolitického napětí chce Evropská unie jednat nezávisleji ve strategicky důležitých oblastech politiky. Za jeden z těchto strategických zájmů lze považovat jídlo, jehož klíčovou součástí jsou bílkoviny.
Evropa dnes (silně) spoléhá na dovoz svých zdrojů rostlinných bílkovin, a to jak pro živočišnou, tak pro lidskou spotřebu. Tato závislost na dovozu má nejen ekonomický, ale také významný dopad na životní prostředí, klima (včetně změn ve využívání půdy v zemi původu) a na zdraví. Z těchto důvodů je žádoucí otevřenější strategická autonomie v oblasti bílkovin na evropské úrovni. Toho nelze dosáhnout na úrovni členských států, ale mělo by být dosaženo a koordinováno na evropské úrovni. Evropská unie potřebuje strategičtější přístup k potravinové politice.
Naši vlastní farmáři mohou také těžit z produkce rostlinných (nebo nových) bílkovin jako alternativního zdroje příjmů. Za tímto účelem je zásadní přistupovat k celému proteinovému řetězci v příslušných (evropských, vnitrostátních a regionálních) politických strategiích s cílem přidat hodnotu každému článku v řetězci a zároveň zajistit rovné podmínky jak uvnitř EU, tak s EU obchodní partneři.
Na hledání odpovědí na tyto otázky pracovali evropští ministři zemědělství. Toto neformální setkání přidalo znalosti a podněty k budoucím evropským, národním a regionálním potravinovým a proteinovým strategiím. Ministři se chtěli chopit příležitostí pro EU, zemědělce, životní prostředí, klima a zdraví: za zásadní pro dosažení tohoto cíle považují celosystémový a interdisciplinární přístup. To také znamená podívat se na poptávku po bílkovinách. Všechno totiž začíná (budoucí) poptávkou spotřebitele, načež na této poptávce staví celý hodnotový řetězec, aby zajistil dostatečnou nabídku.
Předběžné závěry jednání, které jistě povedou k dalším krokům, jsou:
  • Zajištění strategické autonomie při výrobě bílkovin je zásadní a bude nutné přijmout opatření ke zvýšení nezávislosti EU v tomto odvětví.
  • Bude nutné diverzifikovat zdroje bílkovin, podpořit produkci v Evropě a získat větší hodnotu z vedlejších produktů.
  • Výzvy bude třeba řešit průřezově a napříč odvětvími, od výrobců po spotřebitele.
  • Bez ohledu na to, zda se jedná o produkci rostlinných nebo živočišných bílkovin, bude rovněž zásadní zajistit, aby odvětví produkující bílkoviny v Evropě mohla těžit z komerčně životaschopných odbytišť pro své produkty.
  • Výzkum a inovace budou rovněž hrát klíčovou roli v rozvoji tohoto odvětví.
  • Vázaná podpora bude představovat pobídku, která napomůže rozvoji pěstování rostlinných bílkovin ve vztahu k pěstování obilovin.
Vedle samotného jednání ministři EU ochutnali, co Belgie může nabídnout. Dobré jídlo a dobré pití k tomu patří, a tak bylo ochutnáno několik místních produktů. Tam, kde to bylo možné, byli přítomni místní výrobci, aby vysvětlili svůj potravinářský proces a pohovořili s evropskými návštěvníky. Samozřejmě byla navštívena venkovská krajina jak vlámské, tak valonské části a to byl ten správný čas: květy dělaly své kouzlo. Evropští ministři navštívili farmu s typickým belgickým modrým hovězím masem, viděli kvetoucí ovocné stromy v krásné krajině Haspengouw a navštívili ovocné výzkumné centrum pcfruit, které představilo své nejnovější inovace.
V posledních měsících jsme byli svědky protestů velkých farmářů ve většině evropských zemí, také v Belgii. Všichni tři belgičtí ministři si hlasu farmářů velmi váží. Proto bylo na úterý ráno naplánováno setkání s organizacemi zemědělců. Opětovným vyslechnutím jejich potřeb by belgické předsednictví i Evropská komise mohly během setkání ministrů pracovat na odpovědích na potřeby zemědělců.

 

Zdroj: https://cdn.flxml.eu/r-e3f9e4304734314056397e5dca498eba32021de36470e876