Co trápí zemědělce? Evropská komise zveřejnila předběžné výsledky průzkumu

Většina farmářů nezvládne vyřídit dokumenty nezbytné pro čerpání evropských dotací a potřebuje s nimi pomoci. Právě to je jedno ze zjištění čerstvého průzkumu Evropské komise, který má vést k dalšímu zjednodušení unijních předpisů pro zemědělce.

Zemědělské protesty napříč Evropou nezůstaly bez odezvy. Evropská komise v reakci na ně učinila několik kroků – mimo jiné navrhla dočasné zrušení některých požadavků, které na zemědělce klade společná zemědělská politika EU (SZP). Spustila také rozsáhlý průzkum mezi evropskými zemědělci a první výsledky jsou již na stole.

PREZENTACE KOMISE ZDE


CO BUDE NÁSLEDOVAT

Další a hloubková analýza odpovědí na průzkum
• Doplněno o hloubkové následné rozhovory s vybranými účastníků, kteří dali souhlas s kontaktováním
• Výsledky budou začleněny do analýzy, která bude publikována podzim 2024 o zjednodušení z pohledu zemědělců
• Další studie bude pokrývat Nový model doručení jako celek a předložit zprávu EP a Radě do konce roku 2025

ZA ČMSZP jsme zajistili odpověď, zároveň děkujeme všem, kteří k dotazníku přispěli.


Komise obdržela v rámci on-line průzkumu celkem 26 886 odpovědí, které sbírala v období od 7. března do 8. dubna. Většina reakcí (81 %) přišla od farmářů pobírajících evropské dotace, dalších 16 % tvořili nedotovaní zemědělci a zbývající 3 % respondentů se řadila mezi agrární konzultanty a další experty z oboru. Co se týče sektorů – aktivně se do konzultace zapojovali především pěstitelé obilnin či chovatelé hovězího dobytka.

„Reagovaly všechny druhy výroby, všechny velikosti evropských zemědělských podniků a zemědělci všech generací. Tato vysoká účast svědčí o tom, že tato záležitost je v praxi důležitá a že všichni pociťují potřebu dosáhnut pokroku,“ uvedla evropská zemědělská organizace Copa-Cogeca na sociální síti X v reakci na zveřejnění předběžných výsledků průzkumu.

Evropská komise zveřejnila předběžné výsledky v polovině dubna. Vyplývá z nich například to, že zhruba třetina zemědělců stráví administrativou spojenou se žádáním o dotace více než šest dní času, a to každý rok. Často navíc musejí sahat po poradcích.

„Velmi velký podíl zemědělců žádajících o podporu v rámci SZP (78 %) využívá při přípravě a podání žádosti o podporu v rámci SZP nějaký druh externí pomoci,“ uvedla Komise.

Tuto pomoc poskytují v 36 % zemědělská sdružení a družstva, v 25 % se jedná o soukromé poradenské firmy nebo banky a zhruba 18 % respondentů se spoléhá na asistenci veřejných orgánů.