Vstup Ukrajiny do EU bude znamenat potřebu zastropovat zemědělské dotace, říká eurokomisař

Eurokomisař Janusz Wojciechowski © European Union, 2023

Pokud Ukrajina vstoupí do EU, evropské zemědělské dotace by se měly povinně zastropovat. Myslí si to evropský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski.

Komisař hovořil o budoucnosti společné zemědělské politiky EU (SZP) na nedávné konferenci, kterou uspořádala právě Evropská komise. Wojciechowski při té příležitosti uvedl, že EU by měla zabránit tomu, aby členství Ukrajiny přispělo k rostoucímu trendu koncentrace půdy v Evropě.

„Velkou část ukrajinského zemědělství ovládají velké agrární podniky,“ řekl komisař a dodal, že EU by se měla „vyhnout vyplácení dotací těmto velkým společnostem“.

Podle Wojciechowského by byl celoevropský systém povinného zastropování „dobrou odpovědí“ na problém koncentrace vlastnictví půdy a na skutečnost, že průměrná ukrajinská farma je větší než farma v EU.

V současné době mohou členské státy EU dobrovolně omezit výši přímých plateb, které mohou jednotlivé farmy získat, aby zabránily nadměrnému využívání dotací velkými farmami. Podle údajů EU šlo v roce 2019 zhruba 80 % přímých plateb do rukou 20 % největších zemědělských podniků.

Slova eurokomisaře Wojciechowského odrážejí rostoucí obavy z dopadů vstupu Ukrajiny do EU. Ukrajina je totiž zemědělskou velmocí a mohla by ohrozit místní zemědělsko-potravinářský sektor.

Minulý měsíc unikl dokument vypracovaný generálním sekretariátem Rady EU, podle kterého by Ukrajina měla mít v dalším sedmiletém rozpočtovém období nárok na zemědělské dotace ve výši 96,5 miliardy eur z fondů EU. Dotace určené pro stávající členské státy EU by kvůli tomu klesly o přibližně 20 %.

Dopady si uvědomuje i samotná Ukrajina. Náměstek ukrajinského ministra hospodářství Taras Kačka v říjnu prohlásil, že přijetí Kyjeva do členství Kyjeva v EU pravděpodobně bude znamenat nutnost přepracovat SZP a skoncovat i s dnešní podobou systému zemědělských dotací.

Autor: Maria Simon Arboleas | EURACTIV.com | Překlad: EURACTIV.cz

Více zde: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/vstup-ukrajiny-do-eu-bude-znamenat-potrebu-zastropovat-zemedelske-dotace-rika-eurokomisar//?fbclid=IwAR1qAnEGWdT8sdRtbf3WwcKSX_0k_wmKmi5qMBoVS52xTQB4SDHjgVnaHF4