Europoslanci podpořili normu o obnově přírody, ale hlasovali proti návrhu rozšíření oblasti působnosti směrnice o průmyslových emisích na chovy

Vážení členové,

Jak jste pravděpodobně slyšeli, Evropský parlament přijal včera zákon o obnově přírody. Po řadě zvratů a některých zvláště polarizovaných hlasech tu máme závěrečnou zprávu (brzy k dispozici), text byl v některých velmi důležitých aspektech značně přepracován.

(Více informací o dnešním hlasování naleznete zde https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0220_EN.html)

Řada novel v praxi snižuje buď ambice zákona, nebo rozsah jeho implementace. Například článek 4 se nyní vztahuje pouze na oblasti Natura 2000 a byly přijaty pozměňovací návrhy požadující vypuštění článků souvisejících s obnovou zemědělských ekosystémů a rašelinišť. Více až bude k dispozici finální oficiální zpráva.

Aktuálně je nyní dokument vrácen výboru ENVI, který se připraví na interinstitucionální jednání.

Některé body z diskuze:

Zákon stanoví, že do roku 2030 musí být rehabilitováno nejméně 20 % jeho pevninských a mořských oblastí. Poslanci hlasovali proti zamítnutí návrhu Komise.

———————————————————————————————————————————

 

Pokud jde o předvčerejší hlasování Evropského parlamentu – zde bylo v rámci směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) a směrnice Rady 1999/31/ES ze dne 26. dubna 1999 o skládkách odpadů pozměněno několik pasáží.

 

Podrobněji:

Dne 24. května odhlasoval Výbor pro životní prostředí změnu směrnice o průmyslových emisích , jejímž cílem je dále snížit znečištění a řídit ekologický přechod velkých zemědělsko-průmyslových zařízení prostřednictvím kontroly jejich emisí do ovzduší, vody a půdy.

Návrh textu podporoval záměr Komise zahrnout také zařízení těžebního průmyslu (doly), velká zařízení vyrábějící baterie (kromě těch, která výhradně sestavují bateriové moduly a bateriové sady) a velkochov skotu, jakož i větší počet farem pro prasata a drůbež ve srovnání s aktuálními pravidly.

Nový návrh vyloučil z působnosti směrnice chov dobytka. Zůstávají limity pro chovatelé prasat a kuřat.

Stanoviska Evropského parlamentu nyní tvoří základ pro tzv. třístranná jednání s členskými státy EU a Komisí.