Kumulativní ekonomický dopad nadcházejících obchodních dohod na zemědělství EU

Před tím, než si studii přečtete, je třeba upozornit, že výsledná data nejsou zcela adekvátní, jelikož při jejím zadání nebylo počítáno s bezcelní dohodou EU s Ukrajinou/Moldávií. 
Pokrýt
Tato studie zkoumá potenciální dopady 10 nadcházejících dohod o volném obchodu (FTA) v rámci současné obchodní agendy EU. Kvantifikuje kumulativní sektorové dopady z hlediska bilaterálního obchodu, výroby, poptávky a vývoje cen. Kromě toho poskytuje přehled o vývoji nabídky, poptávky a výstupních cen na nejdůležitějších trzích zemědělských komodit v EU. Na rozdíl od předpovědi tato analýza porovnává dvě varianty scénáře liberalizace obchodu (konzervativní a ambiciózní) se situací za normálních podmínek (základní) v roce 2032, včetně analýzy dopadů obchodní agendy Spojeného království na zemědělství EU. – obchod s potravinami.
Studie potvrzuje, že analyzované dohody o volném obchodu mají potenciál být přínosem spíše pro potravinářské odvětví EU, zejména pro odvětví mléčných výrobků, část se najde i u vepřového masa, zpracovaných potravin a nápojů.
Zdůrazňuje také zranitelnost odvětví hovězího, skopového, drůbežího, cukru a rýže.
Další chybovost studie může být způsobena i tím, že se nepočítá se snížením spotřeby některých surovin (např. spotřeby cukru, hovězího masa) – což by vedlo k větším negativním dopadům pro EU.
Ferrari, E., Elleby, C., De Jong, B., M`barek, R. a Perez Dominguez, I.,
Kumulativní ekonomický dopad připravovaných obchodních dohod na zemědělství EU, Úřad pro publikace Evropské unie, Lucemburk, 2024 ,
doi:10.2760/016812,
JRC135540
Je třeba si uvědomit, že statistika se změnila i díky vystoupení Velké Británie z EU  – jěž je aktuálně pro EU významnou exportní zemí.