Otevřený dopis ČMSZP ministryni financí o „doprivatizaci“ zemědělských areálů

V minulém týdnu jsme zaslali otevřený dopis paní ministryni
JUDr. Aleně Schillerové, Ph.D.
Naše rozhodnutí k tomuto činu vyplynulo z několika jednání, které probíhali v rámci diskuzí s úzkým vedením Svazu a také s ostatními institucemi v průběhu loňského a začátkem letošního roku, a to zejména se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ).

Mnoho našich členů se na nás obrátilo s prosbou, zda bychom mohli informovat o nynějším vývoji „doprivatizace“ a my jsme tak skutečně činili. Nejen, že tato problematika je řešena v průběhu celého roku, obracíme se pravidelně právě na SPÚ, který má v gesci privatizaci. Sami jste měli možnost zeptat se paní ústřední ředitelky  SPÚ Ing. Svatavy Maradové, MBA, která přijala naše pozvání k diskuzi na toto téma v rámci konference „Zemědělství v klimatické změně“ pořádané na Skalském dvoře naším Svazem. SPÚ si také připravil prezentaci, která je k dispozici na našich webových stránkách: prezentace SPÚ – doprivatizace – SD.


„Doprivatizace“ zemědělských areálů je v zájmu jak zemědělců, tak především státu, protože dlouhodobě zde dochází k morálnímu i fyzickému opotřebení majetku, který je stále ve vlastnictví státu a jeho stav se neustále zhoršuje. Z důvodu čekání na „doprivatizaci“ mají zemědělci ze strany státu (Státní pozemkový úřad – dále jen SPÚ) výslovně – písemně – zakázáno majetek opravovat nad rámec běžné údržby, přičemž ovšem stát sám do staveb neinvestuje. Tento stav by byl v pořádku za předpokladu, že by již před cca 10-15 lety (jak se původně počítalo) došlo k rychlé „doprivatizaci“, ale dnes se již takto vzniklá situace stává neudržitelnou – majetek je ve špatném stavu a v čase rychle klesá jeho hodnota.

Po ukončení církevních restitucí SPÚ napřel své síly směrem k předmětné „doprivatizaci“ a přeložil značné množství privatizačních projektů (PP), které následně schválila vláda České republiky a předala k realizaci Ministerstvu financí (MF).

Jak pan ministr Babiš, tak pan ministr Pilný přislíbili urychlenou realizaci PP a to z důvodu, že zemědělci dnes stojí před otázkou, zda začít opravovat (po provedené privatizaci) majetek, který dnes mají v nájmu nebo zda pro ně nebude ekonomicky výhodnější potřebné budovy a stavby (a s tím spojené nové technologie) postavit zcela nové „na zelené louce“. Tím by ovšem státu zůstaly v zemědělských areálech zastaralé a nevyužité stavby, které by nikdo nechtěl, neboť by byly nevyužitelné (zemědělské brownfieldy) a státu by vznikaly další neodůvodnitelné náklady s jejich opravami či dokonce demolicemi.

Vzhledem ke skutečnosti, že se celá privatizace „táhne“ již téměř 25 let, věříme, že celá zemědělská veřejnost by přivítala, co nejrychlejší řešení dané situace tzn. realizaci již schválených prodejů.


 

Celé znění dopisu naleznete v příloze.Doprivatizace 2018

Přílohy