PŘEDÁNÍ DAT O VÝNOSECH PLODIN Z EKOLOGICKÉ ORNÉ PŮDY ZA ROK 2023

Pro žadatele, kteří žádali v roce 2023 o dotaci v rámci opatření Ekologické zemědělství podle nařízení vlády č. 81/2023 Sb. (dále jen „nařízení“) v dotačním titulu:
• Pěstování zeleniny a speciálních bylin,
• Pěstování ostatních plodin,
• Pěstování jahodníku,
je platná povinnost nejpozději do 31. ledna 2024 prokázat výnos u plodiny převažující dle výměry v rámci daného titulu za účelem kontroly dosažení stanovených minimálních referenčních výnosů plodiny.

V rámci aktuálně připravované novely, kterým se mění nařízení vlády č. 81/2023 Sb., byly do přílohy č. 5 přidány další plodiny/skupiny plodin (kukuřice na siláž, ostatní jednoleté pícniny v zelené hmotě, ostatní jednoleté pícniny v zelené hmotě na senáž). Žadatelům je umožněno prokázat produkci i v případě pěstování těchto plodin v rámci titulu Pěstování ostatních plodin na orné půdě (ROP) za jiným účelem, než je produkce zrna u hlavní převažující plodiny. Tato možnost prokázání produkce

bude platit zpětně již pro žadatele, kteří vstoupili do závazku v roce 2023!

 

Více zde: https://eagri.cz/public/portal/-a35242—Li2cldRi/aktualizace-postupu-prokazovani-produkce-na-standardni-orne-pude-pro-rok-2023

Hořčice nebude ve výčtu plodin výslovně uvedena, jelikož je již dnes zahrnuta do kategorie „olejniny“. Nerozlišuje se, zda je pěstována pro semena nebo pro potravinářské využití. Je tedy již dnes „pokrytá“, pouze to nebylo takto explicitně řečeno. Obdobná situace platí i pro svazenku, kterou je možné pěstovat na ostatní orné půdě pod bylinami (LAKR). Nejedná se o podporu pro zeleninu a speciální byliny, ale na orné půdě ostatní, kde je svazenka zahrnuta do skupiny bylin v deklaraci plodin. K plodinám podporovaným na orné půdě, respektive zahrnutým do jednotlivých skupin v rámci prokazování produkce, vzniká na SZIF jakýsi „plodinovník“, který snad bude v budoucnu také k dispozici.

Zdroj: MZE a SZIF, členové ČMSZP

Aktualita k 18.1.2023

Zařazení jednotlivých plodin podle produktů do skupin pro prokazování minimálních výnosů na standardní orné půdě.
18. 1. 2024
STÁHNOUT(pdf, 448 kB)