Informace pro žadatele – od roku 2024 Čestné prohlášení ke střetu zájmů

Čestné prohlášení ke střetu zájmů ve smyslu čl. 61 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2018/1046 se týká všech dotačních opatření včetně Jednotné žádosti 2024, Zalesnění zemědělské půdy, Lesnický opatření i Agrolesnictví.
Žadatel formou Čestného prohlášení (na formuláři žádosti o dotaci) prohlašuje, že vylučuje střet zájmů svůj a svých zainteresovaných osob vůči zaměstnancům SZIF, a to pouze těm, kterému jsou v době podpisu Česného prohlášení známy.
Osoby se střetem zájmů, ale i osoby, u nichž lze určitou situaci objektivně vnímat jako střet zájmů, musí být ze všech procesů vyloučeny! Osoba se střetem zájmů se musí zdržet účasti na administraci, kontrole či rozhodování o dané operaci (žádosti) včetně přidělení finančních prostředků.
Povinnost žadatele:
Žadatel je povinen vyplnit četné prohlášení v žádosti o dotaci, k vyloučení střetu zájmů ve vztahu k poskytovateli podpory, v němž čestně prohlásí, že vylučuje střet zájmů svůj a svých zainteresovaných osob ve vztahu k dotčeným subjektům, které mu jsou v době podání žádosti známy. Současně se s podáním
žádosti zavazuje oznámit bez zbytečného odkladu, že došlo ke změně údajů na formuláři žádosti, a to včetně prohlášení ke střetu zájmů.

Zainteresované osoby na straně žadatele:

 žadatel jako fyzická osoba
 členové statutárního orgánu, kontrolního nebo jiného orgánu žadatele (př. jednatelé, členové
představenstva, dozorčí rady apod.) včetně prokuristů;
 společníci, akcionáři, členové družstva apod. (např. v případě obcí – starostové, členové
zastupitelstva);
 skuteční majitelé dle zákona č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů;
Vazby/zájmy zainteresovaných osob k zaměstnancům SZIF, a to:
 rodinné
 citové (přátelské i nepřátelské, přičemž intenzita této vazby musí dosáhnout takové míry, která
může být objektivně vnímána jako střet zájmů)
 hospodářský zájem (společná investice, pacht/pronájem apod.)
 přímý či nepřímý osobní zájem (zájem na provedení obchodu apod.)
 politické či národní spřízněnosti (členství v téže straně, občanství stejného státu v případě cizinců apod.) – tento vztah není relevantní v případě opatření na plochu či neprojektových opatření rozvoje venkova; v jejichž důsledku by mohlo dojít k ohrožení nestranného a objektivního výkonu funkce vnitrostátního orgánu (či jeho zaměstnanců nebo členů tohoto orgánu), podílejícího se na plnění rozpočtu EU ve sdíleném řízení, včetně přípravy na tuto činnost, na auditu nebo na kontrole (zejména se jedná o zaměstnance Státního zemědělského intervenčního fondu).

Rodinné a citové vazby (zejména):

 manžel/manželka, partner/partnerka, osoba v registrovaném svazku;

 děti, rodiče a prarodiče, sourozenci, vnoučata (platí vždy i nevlastní),

 strýcové, tety, neteře, synovci, bratranci a sestřenice (1.stupně), tchán, tchýně, zeť, snacha, švagr, švagrová (platí vždy i nevlastní);

 každý, kdo žije trvale ve společné domácnosti s dotčenou osobu (pokud není argumentačně vyvráceno).

Přímý/Nepřímý osobní (rodinný) zájem:

 Přímý zájem
o je zjištěna přímá vazba mezi dotyčnou osobou a příjemcem finančních prostředků (např. zájem na přidělení finančních prostředků pro manželku/manžela nebo pro společnost manželky/manžela).

 Nepřímý zájem

o jedná se o zájem, který jde nad rámec přímé vazby (např. se jedná o situaci, kdy příjem prostředků se týká společnosti, kde pracuje manžel/manželka).