Systém monitorování zemědělských ploch pomocí družic byl uveden do provozu

Praha 28. června 2023 – Pod patronátem Státního zemědělského intervenčního fondu
(dále „Fond“) byl uveden do provozu systém monitorování zemědělských ploch pomocí družic neboli systém AMS. Přinese zjednodušení a zrychlení komunikace mezi žadateli a Fondem, poskytne možnost vyhnout se chybám v žádostech, čímž lze docílit lepšího čerpání finančních prostředků, a současně coby významný technologický milník zefektivní práci Fondu.

Systém AMS (z anglického Area Monitoring System) představuje moderní nástroj sloužící k ověření způsobilosti podaných žádostí o dotace pro všechna opatření na plochu v rámci jednotné žádosti 2023. Systém dokáže na základě dat z družic provozovaných Evropskou vesmírnou agenturou v rámci programu Copernicus ověřit, zda byly na pozemku uskutečněny deklarované zemědělské aktivity, k jejichž plnění se klient v žádosti zavázal. Letos se konkrétně jedná o provedení seče a pastvy, ověření deklarované plodiny, způsobilost zemědělské kultury a zemědělské obhospodařování. Nutno dodat, že systém nemonitoruje dotační tituly vázané na živočišnou výrobu.
Vyhodnocování dat z družic probíhá skrze automatizované a poloautomatizované procesy, které byly pečlivě vyzkoušeny a posléze zhodnoceny jako úspěšné v uplynulých letech na několika výzkumných projektech realizovaných napříč Evropou. Odborníci Fondu se opakovaně účastnili těchto testovacích aktivit, tudíž mají bohaté zkušenosti.

„Žadatelé samozřejmě mohou zůstat klidní, nasazení systému AMS není spojeno s žádnými náklady na jejich straně. Naopak, jak ukazují i zkušenosti ze zahraničí, mělo by dojít k vylepšení určitých procesů, časové úspoře a zjednodušení vzájemné spolupráce“, říká Petr Dlouhý, generální ředitel SZIF.