SZIF vyplatil již 70 % mimořádných podpor

Praha 12. září 2022 – Téměř 587 milionů korun již našlo své příjemce v rámci mimořádných podpor v sektorech chovu prasat, drůbeže, dojeného skotu a dále
pěstování jablek nebo brambor. Vyplacená částka představuje 70 % celkové alokace ve výši 831 milionů korun. K dnešnímu dni bylo žadatelům vydáno téměř 1 200 kladných rozhodnutí o poskytnutí podpory, která je uvedeným citlivým sektorům určena na posílení soběstačnosti a pomoc se zvýšenými vstupními náklady včetně cen energií, krmiv a pohonných hmot.
„Vydávání Rozhodnutí jsme spustili 25. srpna. Během krátké doby se nám podařilo administrovat a odeslat kladná Rozhodnutí i samotnou finanční podporu ve výši 70% celkové alokace,“ říká Vítězslav Vopava, ředitel sekce přímých plateb, environmentálních podpor PRV a SOT. „Díky rychlým procesům spojeným s administrací tak zemědělci získají nad rámec standardních dotačních titulů prostředky, které jim umožní překonat obtíže spojené s růstem nákladů,“ dodává Vopava.

Podmínky pro získání podpory stanovuje pro daná odvětví Nařízení Komise. U chovatelů prasat a dojnic jde například o zajištění zpracování části vyprodukované kejdy v bioplynové stanici nebo že je žadatel příjemcem podpory na zlepšení stájového mikroklimatu.

V případě pěstitelů jablek mohli o podporu žádat ti, kteří svoje ovocné sady obhospodařují agroenvironmentálním způsobem v režimu takzvané integrované produkce nebo ekologického zemědělství. Jde o podmínku, která se vztahuje k loňským pěstitelským plochám, tedy těm z roku 2021.

 

Více ZDE