Dotace na propagaci zemědělských produktů

Nejvyšší kontrolní úřad vydal dne 27. 6. 2022 tiskovou zprávu, která se týkala toho, jak Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), Ministerstvo zemědělství (MZe), Agrární komora ČR (AK ČR) a Potravinářská komora ČR vynakládá peněžní prostředky státu a Evropské unie na propagaci zemědělských produktů a potravin.

Součástí kontroly byl i projekt „Bílé plus“, který administroval SZIF. NKÚ konstatovalo, že došlo k pochybení v zadávání veřejné zakázky u tohoto programu. Výběrové řízení pro tříletý program na podporu spotřeby mléka a mléčných výrobků organizovala AK ČR. SZIF toto pochybení při administraci nezjistil. Na základě této skutečnosti a na základě nového nařízení EK 2015/1831 upravil SZIF administrační mechanismy, kdy každé výběrové řízení musí projít kontrolou Odboru legislativně právního SZIFu, a to ještě před podpisem grantové dohody mezi SZIFem a žadatelem. Tyto procesní změny poté již SZIF aplikoval na další programy realizované v letech 2019 až 2022 s názvem „Zrozeno v EU“ s celkovým plánovaným rozpočtem 1 060 000 €. K dalšímu pochybení díky zodpovědnému přístupu SZIFu tak již nedocházelo a docházet nebude.

Součástí kontroly byla i administrace marketingové podpory značek KLASA, Regionální potravina a BIO, kdy NKÚ uvedl, že SZIF nastavil adekvátní postupy vyplývající z kontroly NKÚ realizované v roce 2013. U výsledků kontroly za období 2016 až 2020 konstatoval, že SZIF administroval programy řádným způsobem, v souladu s právními předpisy a účelně. Zároveň konstatoval, že SZIF zajistil hospodárné vynakládání státních peněžních prostředků.