Tisková zpráva portugalského předsednictví a shrnutí jednání Rady ministrů pro zemědělství a rybolov k Reformě SZP

V minulém týdnu od 26. 5. a 27. 5. 2021 proběhla Rada ministrů pro zemědělství a rybolov a supertrialog Evropské Rady, Evropské komise a Evropského parlamentu. Hlavním bodem jednání ministrů zemědělství a rybolovu byla budoucnost Společné zemědělské politiky. Cílem bylo dosáhnout dohody o Reformě Společné zemědělské politiky. Setkání proběhlo souběžně s interinstitucionálními jednáními mezi Evropskou radou a Evropským parlamentem. Mezi hlavní body diskuse patřila sociální podmíněnost, cílení plateb a zelená architektura.

Po intenzivním týdnu jednání a pokusu o porozumění mezi stranami u Reformy Společné zemědělské politiky (SZP), se v určitých bodech vyskytly rozdílné názory, které vedly Radu k tomu, aby požádala předsednictví Rady o přerušení jednání.

Maria do Céu Antunes, portugalská ministryně zemědělství, která předsedá Radě ministrů zemědělství Evropské Unie, vysvětlila, že portugalské předsednictví připraveno již příští týden znovu začít hledat řešení k dokončení reformy SZP, a to se stejným odhodláním. Uvedla, že je zásadní, aby nová SZP byla „moderní“, aby umožnila evropskému zemědělství přechod k větší integraci cílů v oblasti životního prostředí a klimatu, které odrážejí větší sociální zájem, zaručují konkurenceschopnost zemědělců a nezanechávají nikoho v pozadí. Při svém projevu zdůraznila: „Chceme, aby reforma SZP posílila evropský zemědělsko-potravinářský systém, čímž bude udržitelnější a spravedlivější pro všechny“.

Výstupy z jednání:

Sociální podmíněnost

Ministři projednali dokumenty předložené Parlamentem a Komisí o začlenění sociální podmíněnosti do SZP. Ministři podpořili ochranu pracovních a sociálních práv zemědělců, ale mnozí se domnívali, že SZP není nejlepším nástrojem k dosažení tohoto cíle. Několik ministrů poukázalo na to, že práva pracovníků v zemědělství již stávající právní předpisy dobře pokrývají, a domnívali se, že přidání sociální podmíněnosti do SZP by způsobilo zbytečnou administrativní zátěž.

Cílení podpory

Předsednictví informovalo ministry o výsledku interinstitucionálních jednání z předchozího dne. Ministři diskutovali o tom, zda by měly být redistributivní (přerozdělovací) platby povinné, zda by se mělo použít určité procento přerozdělování (a pokud ano, jaké by to mělo být) a jaké procento nákladů na pracovní sílu by se mělo odečíst. Ministři se celkově vyslovili pro pružnější přístup.

Zelená architektura

Ministři byli seznámeni s aktuálním stavem týkajícím se ekologických režimů a dobrých zemědělských a environmentálních podmínek (GAEC), včetně návrhů Komise na účelové vyčlenění fondů prvního pilíře pro ekologické režimy. Všichni ministři souhlasili s tím, že je důležité zajistit, aby SZP byla environmentálně ambiciózní a zajistila udržitelnou budoucnost pro zemědělce, zdůraznili však potřebu flexibility.

Ekologické zemědělství

Komise představila ministrům svůj akční plán ekologického zemědělství. Plán byl vypracován v březnu 2021 v reakci na ambice ekologického zemědělství stanovené v rámci Evropské zelené dohody, zejména na cíl zvýšit podíl ekologického zemědělství na nejméně 25% zemědělské půdy EU. Nejméně 30% rozpočtu bude pravděpodobně věnováno na financování výzkumné činnosti zaměřené na témata specifická nebo relevantní pro ekologický sektor, jako jsou zvýšené výnosy plodin, genetická biodiverzita a alternativy sporných produktů. Ministři diskutovali o úrovni ambicí akčního plánu a jeho proveditelnosti. Mnoho z nich vyjádřilo podporu plánu Komise a nastínilo ambice zvýšit objem půdy věnované ekologickému zemědělství ve svých členských státech.

Prohlášení Visegrádské skupiny o SZP a Farm to Fork

Polská delegace poskytla ministrům informace formou společného prohlášení zemí Visegrádské skupiny (Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko) a dále Bulharska, Chorvatska, Rumunska a Slovinska o příležitostech a výzvách, které představuje strategie Farm to Fork při vytváření a provádění národních strategických plánů SZP. Toto společné prohlášení bylo výsledkem videokonference, která proběhla mezi dotčenými členskými státy dne 21. dubna 2021.

Zemědělská odvětví zasažená mrazem

Francie, Řecko a Itálie předložily Radě společné prohlášení týkající se potřeby podpory zemědělských odvětví zasažených jarními mrazy. Po období teplého počasí měl náhlý příchod mrazů výrazný dopad na některá zemědělská odvětví v dotčených členských státech, zejména na odvětví vína a ovoce a zeleniny. Ministři vyjádřili solidaritu s dotčenými členskými státy a někteří poznamenali, že změna klimatu zvýšila riziko špatného počasí ovlivňujícího zemědělství v celé EU.3

Shrnutí

Trojstranná jednání mezi Parlamentem, Radou a Komisí o zemědělské politice EU po roce 2022 začala v listopadu 2020. Poslední kolo „supertrialogů“ bylo zahájeno v úterý ráno 25. 5. 2021.

Ačkoliv bylo dosaženo pokroku v několika oblastech, řada klíčových otázek zůstala nakonec nevyřešena. Bylo proto rozhodnuto odložit jednání až na příští červnové zasedání ministrů zemědělství a rybolovu.

I nadále mezi hlavní sporné body, které je třeba vyřešit, patří zelená architektura budoucí Společné zemědělské politiky EU, včetně zajištění finančního krytí pro ekologické režimy a pro další opatření, pravidla šetrná k životnímu prostředí a klimatu pro některé z takzvaných „dobrých zemědělských a environmentálních podmínek životního prostředí (GAEC), přerozdělovací platby směřující k větší podpoře malých a středních zemědělcům a sociální rozměr SZP. Ve všech těchto bodech je Parlament ambicióznější než Rada. 4 Další jednání k Reformě Společné zemědělské politiky jsou plánována na druhou polovinu června 2021.

Oddělení zahraničních vztahů