Společnost PGRLF, a.s., otevře nový program Potravinář a zároveň upravuje pokyny programů Zemědělec a Investiční úvěry Zemědělec

 

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s., spustí v tomto roce zcela nový program ve formě subvence části úroků z komerčních úvěrů – Potravinář. Rovněž s ohledem na změnu právních předpisů Evropské unie upravuje pokyny programů Zemědělec a Investiční úvěry Zemědělec.

Programy Zemědělec a Investiční úvěry Zemědělec bylo potřeba v souladu se změnami právních předpisů Evropské unie upravit. Oba programy jsou tak pokračováním mezi zemědělci již dobře známých a dlouhodobě oblíbených nabídek v portfoliu PGRLF. Zcela novým programem, u kterého jsme reflektovali potřeby výrobců potravin, je titul Potravinář, jehož příjem žádostí bude kontinuální po celý rok. Jeho smyslem je podpora podnikatelů, kteří se zabývají výrobou potravin,“ řekl předseda představenstva PGRLF, Josef Kučera.

U nového program Potravinář se bude jednat o podporu ve formě subvence části úroků z komerčních investičních úvěrů. V rámci tohoto programu budou podporovány investice na pořízení technologických zařízení související se zpracováním zemědělských produktů k potravinářským účelům nebo k výrobě potravin, dále výstavba, rekonstrukce a vybavení prodejen či prodejcích automatů. Celková výše podpory v režimu de minimis poskytnutá jednomu podniku nesmí za libovolná tři po sobě jdoucí účetní období překročit korunový ekvivalent 200 000 Eur.

„Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond je pro zemědělce a potravináře velmi důležitý. Podpory, které Fond poskytuje, mají významný dopad do celého sektoru, protože se u nich kombinuje státní podpora s komerčními úvěry, podpora se tak velmi efektivně násobí. I proto jsme v programovém prohlášení vlády slíbili, že prostředky pro Fond navýšíme na dvě miliardy, což plníme. Podpoříme tak investice, které dávají skutečně smysl,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

 

 

Předpokládaná otevření příjmu žádostí do programů Potravinář a Investiční
úvěry Zemědělec by měla být ještě v tomto roce. Nové podmínky pro poskytování
podpor v případě programu Zemědělec budou platné od roku 2024. Ve všech
případech bude možné podat žádost o podporu výhradně elektronicky. Veškeré
informace k jednotlivým programům podpor budou k dispozici na webových
stránkách společnosti PGRLF, a.s., na www.pgrlf.cz.