Rada EU (ministři životního prostředí) schválila nařízení o obnově přírody a Zákon o monitorování půdy.

Členské země EU dnes definitivně schválily dlouho projednávanou a některými státy kritizovanou normu o obnově přírody, která je považována za nejdůležitější unijní pravidla pro ochranu přírodních druhů.

Informovalo o tom belgické předsednictví. Nařízení má zajistit, aby členské země do roku 2030 zavedly opatření k obnově přírody na pětině stanovených území dotčených lidskou činností. Do znění předpisu se ale zejména po tlaku zemědělců dostala řada výjimek. Opatření prošlo jen těsně, proti byly podle diplomatických zdrojů ČTK Itálie, Maďarsko, Nizozemsko, Polsko, Finsko a Švédsko.

Česko, které na jednání v Lucemburku zastupuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), návrh podpořilo.

Více zde


Zákon o monitorování půdy

Obecný přístup, ke kterému dnes Rada dospěla, má za cíl učinit monitorování stavu půdy povinným, poskytuje hlavní zásady udržitelného hospodaření s půdou a řeší situace, kdy kontaminace půdy představuje nepřijatelná rizika pro zdraví a životní prostředí.

Zdravá půda je základem pro 95 % potravin, které jíme , hostí více než 25 % biologické rozmanitosti na světě a je největší zásobárnou suchozemského uhlíku na planetě. Půda je však omezeným zdrojem a více než 60 % půd v EU není v dobrém stavu .

<p>Alain Maron, ministr vlády regionu Brusel-hlavní město, odpovědný za změnu klimatu, životní prostředí, energetiku a participativní demokracii</p>

Lidé a naše ekosystémy závisí na půdě jako na zdroji potravy, čisté vody a přirozeného prostředí. Jde však o neobnovitelný zdroj, který je třeba chránit a obnovovat. Dnes podnikáme důležitý krok ke zdravé půdě v EU do roku 2050.

Alain Maron, ministr vlády regionu Brusel-hlavní město, odpovědný za změnu klimatu, životní prostředí, energetiku a participativní demokracii

Komplexní monitorovací rámec

Členské státy s podporou Komise budou nejprve monitorovat a poté hodnotit zdravotní stav všech půd na svém území, aby orgány a vlastníci půdy v celé EU mohly přijmout udržitelné postupy hospodaření s půdou a další vhodná opatření. Členské státy určí místa odběru vzorků pro monitorování na základě společné metodiky EU .

Obecný přístup zahrnuje další flexibilitu pro členské státy, pokud jde o měření půdy, včetně možnosti využívat stávající údaje a monitorovací systémy . Stanoví také minimální požadavky na kvalitu pro laboratoře analyzující půdní vzorky, aby byla zajištěna srovnatelnost půdních měření.

Hodnocení zdravotního stavu půdy

Obecný přístup sdílí ambice návrhu Komise týkající se hodnocení zdraví půdy a zachování koncepce půdních deskriptorů (fyzikálních, chemických a biologických parametrů). Za účelem přizpůsobení se místním podmínkám byl v Radě dohodnut pružnější systém dvojí hodnoty pro hodnocení zdraví půdy:

  • nezávazné udržitelné cílové hodnoty na úrovni EU, aby odrážely dlouhodobé cíle
  • provozní spouštěcí hodnoty , stanovené na úrovni členských států pro každý půdní deskriptor, s cílem stanovit priority a postupně zavádět opatření vedoucí ke zdravému stavu půdy

Udržitelné hospodaření s půdou

Podle obecného přístupu členské státy definují postupy udržitelného hospodaření s půdou do pěti let od vstupu směrnice v platnost, přičemž zohlední hlavní zásady udržitelného hospodaření s půdou stanovené ve směrnici.

Zmírnění záboru půdy

Při zachování aspiračního dlouhodobého cíle, aby do roku 2050 nedocházelo k žádnému čistému záboru půdy, se obecný přístup soustředí na řešení zakrývání půdy a ničení půdy , které jsou nejviditelnějšími, nejpůsobivějšími a nejsnáze sledovatelnými aspekty záboru půdy.

Stanovuje zásady zmírňování, které je třeba vzít v úvahu při územním plánování členských států, které jsou dostatečně flexibilní, aby respektovaly rozhodnutí členských států o územním plánování , včetně opatření týkajících se bydlení a energetické transformace.

Kontaminovaná místa

Podle navrhované směrnice členské státy identifikují všechny potenciálně kontaminované lokality a poté je zmapují ve veřejném rejstříku.

Obecný přístup zavádí přístup založený na riziku a postupný přístup. To členským státům umožní stanovit priority opatření s přihlédnutím k potenciálním rizikům, socioekonomickým souvislostem a současnému a plánovanému využívání půdy. S cílem pomoci identifikovat potenciálně kontaminovaná místa se ministři dohodli na vytvoření vnitrostátních seznamů potenciálně kontaminujících činností.

Jakmile bude kontaminované místo identifikováno, bude prozkoumáno a budou řešena jakákoli nepřijatelná rizika pro lidské zdraví a životní prostředí.

Další kroky

Obecný přístup Rady umožní jejímu rotujícímu předsednictví zahájit jednání s Evropským parlamentem o konečné podobě textu. Očekává se, že jednání začnou v rámci nového legislativního cyklu.

Pozadí

Podle strategie EU pro půdu, kterou Komise předložila v roce 2021, byl nedostatek specializovaných právních předpisů EU označen za hlavní příčinu alarmujícího stavu půdy EU. Aby byla zajištěna stejná úroveň ochrany půdy, jaká existuje pro vodu, mořské prostředí a vzduch v EU, předložila Komise dne 5. července 2023 směrnici o monitorování půdy.

Konečným aspiračním cílem navrhované směrnice je mít do roku 2050 všechny půdy ve zdravém stavu v souladu s ambicí EU nulové znečištění. Navrhovaná směrnice rovněž přispívá k dosažení agendy OSN 2030 pro udržitelný rozvoj.