Pracovní podmínky a udržitelná práce Stránka kvality práce změny klimatu

Změna klimatu bude mít hluboký dopad nejen na životní podmínky, ale také na evropské trhy práce, pracovní podmínky a kvalitu pracovních míst. Abychom pochopili důsledky změny klimatu pro pracovní život, je důležité rozlišovat mezi jejím přímým dopadem a dopadem politik v oblasti změny klimatu.
Tato zpráva si klade za cíl přispět k diskusi zkoumáním výzkumu na národní úrovni a diskusí o dopadu změny klimatu a zhoršování životního prostředí na kvalitu pracovních míst, zejména v povoláních, která budou pravděpodobně ovlivněna ekologizací.

Politický kontext

Politiky EU v oblasti změny klimatu nejsou nové, ale politické ambice a politiky zmírňování zaměřené na snížení emisí skleníkových plynů výrazně vzrostly a jsou spojeny s finančními investicemi na podporu zelené transformace a strategie růstu. Evropská unie se zavázala k řadě cílů a souvisejících politických opatření v rámci Evropské zelené dohody přijaté v roce 2019. Usilují o přeměnu EU v moderní, na zdroje účinně využívající a konkurenceschopnou ekonomiku založenou na závazném cíli dosáhnout uhlíkové neutrality 2050. Jako mezikrok EU zvýšila své ambice v oblasti klimatu do roku 2030 a zavázala se snížit emise do roku 2030 alespoň o 55 % v rámci balíčku Fit for 55. S cílem sladit legislativu s těmito ambicemi vstoupil v červenci 2021 v platnost nový evropský zákon o klimatu. Nařízení posiluje cíle snižování emisí pro budovy, dopravu, zemědělství, nakládání s odpady a malé a střední podniky a vyžaduje restrukturalizaci automobilů průmyslu a energetiky, aby mimo jiné splnily klimatické cíle. Evropská zelená dohoda pohltí jednu třetinu z 1,8 bilionu eur investice z balíčku obnovy NextGenerationEU.
Aby podpořila cíl Evropské zelené dohody zajistit, aby nikdo nezůstal pozadu, zavedla Evropská komise v roce 2020 mechanismus spravedlivého přechodu. Jeho cílem je podpořit regiony a lidi nejhůře postižené přechodem ke klimatické neutralitě, přičemž finanční pomoc ve výši 19,2 miliardy eur má být v letech 2021 až 2027 přidělena na politické intervence zaměřené na podporu zaměstnanosti a diverzifikaci místní ekonomiky. Evropská komise zdůraznila význam sociálního dialogu při navrhování a provádění těchto opatření.
Vzhledem k obrovskému dopadu změny klimatu a politiky v oblasti změny klimatu na společnost, ekonomiku a trh práce jsou související úvahy stále více začleňovány do dalších politik EU, jako je průmyslová politika, výzkumné rámce, strategie vzdělávání a dovedností a skutečně Evropský pilíř sociální politiky. Rights, která hraje klíčovou roli při podpoře přechodu prostřednictvím vzdělávání, zaměstnání a bezpečného a zdravého pracovního prostředí.

Klíčové poznatky

  • Dopady změny klimatu, jako jsou rostoucí teploty, zvýšené znečištění ovzduší a vyšší frekvence extrémních povětrnostních jevů, mají prokazatelné negativní dopady na kvalitu práce a produktivitu pracovníků. Dělají práci těžší. Zvláště ohroženi jsou pracovníci, kteří tráví hodně času venku (například v zemědělství, rybolovu, lesnictví, zahradnictví, stavebnictví a cestovním ruchu) a ti, kteří pracují se stroji produkujícími teplo. Pracovníci záchranných služeb jsou také přímo zasaženi nepříznivými povětrnostními jevy, jako jsou lesní požáry a záplavy.
  • Zaměstnání v těchto sektorech převažují muži a vysoký počet sezónních, migrujících a samostatně výdělečně činných pracovníků, kteří obvykle postrádají legislativní ochranu a často mají nižší úroveň odborové organizace a zastoupení na pracovišti.
  • Mnoho z těchto odvětví také čelí změnám, protože je třeba přizpůsobit pracovní metody, což může snížit jistotu zaměstnání a vyžadovat školení, rekvalifikaci nebo změnu zaměstnání.
  • Politiky v oblasti změny klimatu (a zejména politiky zmírňování) jsou nastaveny tak, aby přispívaly k odvětvovým a profesním posunům, zejména v odvětvích, která nejvíce přispívají k emisím skleníkových plynů. Analýza údajů z telefonického průzkumu evropských pracovních podmínek potvrzuje, že vysoký podíl pracovních sil v těchto odvětvích je v povoláních, která budou pravděpodobně ovlivněna ekologickým přechodem. Celkově 40 % pracovníků v EU pracuje v povoláních, která budou přímo ovlivněna ekologickým přechodem.
  • Pokud jde o kvalitu pracovních míst, místa, která pravděpodobně zaznamenají větší poptávku (pěstitelé plodin, tesaři a izolační pracovníci), mívají vyšší nároky na pracovní místa (jako jsou fyzická rizika a fyzické nároky), zatímco postrádají zdroje pracovních míst (jako je sociální podpora, autonomie a přístup ke školení). Nová a nově vznikající pracovní místa (například nákupčí, manažeři plánování politik a inženýři odpadních vod) vykazují nejpozitivnější rovnováhu mezi požadavky a zdroji a pracovní místa se zvýšenými dovednostmi (stavební manažeři, meteorologové a elektrotechnici) více odpovídají evropské průměrné kvalitě pracovních míst.
  • Rovnováha mezi profesními změnami, jejichž výsledkem jsou nové pracovní profily, větší poptávka nebo nové požadavky na dovednosti, se v jednotlivých odvětvích liší. Důsledky pro kvalitu pracovních míst budou určovány nejen přesným profilem úkolů jednotlivých pracovních míst (včetně vystavení rizikům spojeným se změnou klimatu) a postupy na pracovišti, ale také opatřeními přijatými k řešení dopadů změny klimatu a tím, jak je zelená přechod vůbec realizován. úrovně.
  • Zatímco ekologická povolání ztělesňují úsilí o celoživotní učení, které podpoří přechod, společnosti se také zapojují do akcí a praktik na pracovišti, které podporují dekarbonizaci. Zapojení pracovníků do vývoje a provádění těchto postupů může obohatit kvalitu práce.

Politické ukazatele

  • Výzkum dopadů změny klimatu na pracovníky a pracoviště je stále nejednotný. Ke snížení rizik pro pracovníky je zapotřebí více znalostí a řešení.
  • V EU neexistují rovné podmínky, pokud jde o ochranu pracovníků před riziky přímo spojenými se změnou klimatu. Předpisy na vnitrostátní úrovni o práci v horku se výrazně liší.
  • Procesy dekarbonizace mají dopad na mnoho odvětví, přesahují výrobu energie a těžký průmysl. Pracovníci v nejvíce postižených odvětvích by měli dostávat přednostní podporu na obnovu dovedností a přechody mezi zaměstnáními. Kromě toho je nezbytná podrobnější analýza důsledků pro další sektory spolu s poskytováním podpory těmto společnostem a jejich zaměstnancům.
  • Větší pozornost by měla být věnována důsledkům zeleného přechodu na kvalitu pracovních míst a je zapotřebí systematičtější výzkum. Monitorování kvality ekologických pracovních míst a těch, kteří jsou nejvíce vystaveni rizikům změny klimatu (často stejná pracovní místa), je zapotřebí, protože změna klimatu je dynamický proces. Politická opatření by se měla zaměřit na zvýšení kvality pracovních míst.
  • Rozvoj průmyslových strategií a souvisejících předpovědí dovedností a návrh příslušných školení vyvinutých se sociálními partnery bude zásadní, zejména má-li se zabránit tomu, aby nedostatek dovedností a pracovních sil omezoval pokrok směrem k dekarbonizaci.

Více zde: https://www.eurofound.europa.eu/en/publications/2024/job-quality-side-climate-change