Zápis z pracovní skupiny Monitorovacího výboru SP SZP Intervence 55.78 Vzdělávání

Dne: 10. 10. 2023, 9:30 h
Místo konání: Ministerstvo zemědělství, místnost č. 101
Účastníci:
Ministerstvo zemědělství
Odbor Řídicí orgán PRV:
Ing. Josef Tabery
Ing. Lucie Kredbová
Ing. Veronika Llupi Vlasáková
Ing. Kateřina Pokorná
Ing. Marek Matějčík
Odbor precizního zemědělství, výzkumu a vzdělávání:
Mgr. Jan Radoš
Ing. Věra Reljićová
Náměstek člena vlády:
Ing. Radek Lanč
Státní zemědělský intervenční fond
Ing. Michal Anton
Ing. Jana Hadačová
Ing. Zina Salačová
Ing. Ivana Tryznová
Zemědělský svaz ČR
Ing. Veronika Hlaváčková
Ing. Tomáš Nejedlý
Asociace soukromého zemědělství ČR
Ing. Vladimíra Marianovská
Ing. Jiří Petr
Komora zemědělských poradců
Ing. Marie Rubišarová Medová
Česká konference rektorů
doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.
Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin
Ing. Josef Škeřík, CSc.
Libuše Václavíková
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Mgr. Ladislava Veselá
Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů
Ing. Karolína Menclová

Úvod
Členům PS byl před jednáním zaslán podkladový materiál. Jednání vedl Ing. Josef Tabery, ředitel odboru Řídicí orgán PRV.
Cílem jednání pracovní skupiny bylo představení základních podmínek a zejména technická diskuse nad nastavením preferenčních kritérií (dále také jako „PK“) v intervenci 55.78 Podpora vzdělávání.
ŘO Ing. Josef Tabery v první části jednání představil základní popis intervence, plánované cíle intervence, definici žadatele a plánované záměry, rozpočet, výši dotace, způsobilé výdaje a preferenční kritéria.
Dále uvedl připomínky členů PS, kteří se nemohli zúčastnit jednání osobně a své připomínky zaslali předem. Jednalo se o připomínku AOPK, která navrhovala upravit název kritéria č. 4 doplněním „…včetně ochrany biologické diverzity“ a zvýšením min. bodového ohodnocení projektu ze 4 bodů na 5. K tomu Ing. Josef Tabery uvedl, že se MZe domnívá, že ochrana biologické diverzity již v kritériu obsažena je, nicméně název může být upraven podle návrhu AOPK. Bodové ohodnocení může být předmětem diskuse.
Další připomínku zaslal Svaz PRO-BIO, který požaduje zvýhodnit ekologické zemědělství v preferenčních kritériích a ohodnotit min. 3 body. Dále požadují vypustit preferenční kritérium č.5, neboť nerozumí smyslu vyžadování normy ISO 9001. Zásadní připomínkou je zařazení pref. krit. členské základny žadatele. K tomu Ing. Josef Tabery uvedl, že pref. krit. č. 4 jednoznačně zahrnuje ekologické zemědělství. Smyslem normy ISO 9001 je důraz na kvalitu vzdělávacího subjektu, ale může být také ještě diskutováno jeho ponechání či vypuštění. Z jednání s Evropskou komisí vyplynulo, že bychom se měli zaměřit spíše na kvalitu vzdělávacího subjektu, nikoliv preferovat NNO ze zemědělského sektoru, proto bylokritérium členské základny vypuštěno. Nicméně ještě může být předmětem další diskuse.

Diskuse

Ing. Veronika Hlaváčková: Zemědělský svaz v minulosti pořádal velmi navštěvovaný seminář na téma „Správa nemovitostí ve vztahu k půdě a nemovitostem na ní“. Do jakého specifického cíle by toto téma bylo zařazeno a jaká PK by byla splněna.
ŘO Ing. Josef Tabery uvedl, že téma lze zařadit např. do spec. cíle č. 1 nebo č. 2. PK lze získat za konání akce ve více krajích, dále je možnost spolupráce s výzkumnou organizací a případně body za členskou základnu, pokud budou zavedeny.

Ing. Josef Škeřík, CSc.: Pokud se na seminář přihlásí např. studenti, pracovníci ÚKZÚZ,
poradci, tedy ne zemědělci, SZIF je vyškrtne a nelze na ně žádat dotaci. Lze rozšířit definici beneficientů?
Ing. Josef Tabery: V nových pravidlech už jsou zahrnuti i ostatní aktéři venkova, pod které lze tyto účastníky zařadit. Podmínky pro období 2023-2027 nejsou již tak striktní, jako tomu bylo v minulém programovém období.

Mgr. Ladislava Veselá: Proč vzdělávací subjekt dostává body za PK č. 5 (ISO), kolik je
akreditovaných subjektů?

Ing. Lucie Kredbová: V současné době je asi 70 akreditovaných subjektů.
Ing. Veronika Llupi Vlasáková: Akreditace MZe je podmínkou, ISO norma je nadstandard.
Mgr. Ladislava Veselá: U PK č. 4 je uvedeno, že všechny akce musí být zaměřeny na spec. cíl 4, 5 nebo 6. Znamená to, že musí být zaměřen na všechny cíle nebo si může vybrat?
Ing. Lucie Kredbová: Může si vybrat.
Ing. Veronika Llupi Vlasáková: Spec. cíle 4, 5 a 6 jsou zaměřeny na životní prostředí.
Znění PK v tabulce ještě upravíme, aby bylo srozumitelné.

Ing. Karolína Menclová: ISO norma v PK č. 5 nedává smysl u menších subjektů, nemohlo by se tam spíše uvést, že subjekt v rámci projektu spolupracuje s univerzitou, tedy, že přednášet bude odborník z oboru? Mohou všechny akreditované subjekty žádat?
doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.: Mohlo by to být naformulované tak, že subjekt má akreditaci od českého národní akreditačního úřadu.
Ing. Karolína Menclová: Je možné, aby subjekt nemusel mít akreditaci MZe, ale pouze by s takovým subjektem spolupracoval?
Ing. Lucie Kredbová: Žadatel musí mít akreditaci MZe, nicméně spolupráci s univerzitou můžeme do PK přidat, případně nakombinovat buď ISO nebo spolupráce s univerzitou. Znění kritéria dopracujeme.
.
Ing. Tomáš Nejedlý: Digitálními technologiemi se rozumí i precizní zemědělství?
Ing. Lucie Kredbová: Ano, ale témata se netýkají jen zemědělství, ale i potravinářství a
nezemědělského podnikání, i v těchto oblastech lze použít digitální technologie.

Ing. Karolína Menclová: Pokud v rámci projektu uskutečníme 5 akcí, každá se bude konat v jiném kraji a na jiné téma (např. jedna na precizní zemědělství – PK č.3, jedna na klima – PK č. 4, další na jiné téma. Splní projekt kritérium č. 3 nebo v každé vzdělávací akci v každém kraji musí být to samé?
Ing. Lucie Kredbová: V každém kraji nemusí být to samé, ale pokud chcete získat body za PK č. 4, tedy že všechny akce uskutečněné v rámci projektu musí být zaměřeny na
Specifický cíl 4), a/nebo 5), a/nebo 6), tak to nebude v souladu s precizním zemědělstvím.
Ale PK č. 1, tedy uskutečnění ve více krajích, nevyžaduje stejné akce ve všech krajích. Do PK č. 1 budou doplněny také on-line akce za 3 body.

Ing. Josef Škeřík, CSc.: Bude rozhodovat celkový počet bodů, nebo stačí minimální?

Ing. Veronika Llupi Vlasáková: Stačí minimální.
Ing. Josef Škeřík, CSc.: Šel by vedle ISO využít také systém Advigreen, který si většina
vzdělávacích subjektů dělá kvůli poradenství?
Ing. Michal Anton: Neměli bychom míchat 2 intervence dohromady (Poradenství a Vzdělávání). Nepřijde mi vhodné používat systém Advigreen.
Ing. Lucie Kredbová: Ještě na vysvětlenou, podle SP SZP musíme preferovat digitální
technologie, životní prostředí. Zároveň nebude kolový příjem žádostí, projekty mezi sebou nebudou soutěžit, tak jsme se to snažili nastavit tak, aby se tam vešla i ostatní témata a zároveň nebylo nutné akce realizovat ve všech krajích. Předpokládali jsme, že témata nebudou úzce zaměřená, že budou kombinovaná např. s inovací, a projekty nebudou mít problém splnit min. bodové ohodnocení. V tuto chvíli bychom nechtěli čerpání intervence výrazně omezovat, protože peněz je dostatek. Pokud by se alokace čerpala jen na konkrétní témata, která by nevyhovovala našim cílům, tak bychom zastavili kontinuální příjem a upravili podmínky výzvy.
Ing. Josef Tabery: Shrňme si PK č. 5. Zahrnuje tedy ISO nebo spolupráce s univerzitami a výzkumnými ústavy nebo členská základna nebo certifikace Advigreen.
doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.: Nebylo by lepší napsat univerzity místo spolupráce s univerzitami, protože spolupráce s univerzitami vyloučí univerzity jako žadatele.
Ing. Karolína Menclová: Tím se myslí, že stačí pokud v rámci akce spolupracuje s univerzitami.

Ing. Karolína Menclová: Pokud uskutečníme prezenční akci, je možné, aby jeden z přednášejících byl on-line? Např. z časového a finančního důvodu.
Ing. Veronika Llupi Vlasáková: Akce může být buď prezenční, nebo on-line, protože jsou na každou jiné jednotkové náklady a také kvůli administraci a následné kontrole SZIF.
Ing. Lucie Kredbová: V jednotkových nákladech na prezenční akce jsou započítány také cestovní výdaje lektorů, takže nejde, aby přednášel on-line.
Ing. Karolína Menclová: A co když bude mít (lektor) covid a budeme chtít udělat kombinovanou akci?
Ing. Lucie Kredbová: Pak jedině umožnit prokazování výdajů. V rámci akce by se museli prokazovat faktury, je to velmi složitý systém pro administraci SZIF. Kvůli zjednodušení jsme přešli na jednotkové náklady. Nebo si dobu, kdy přednášel lektor online nezapočítávat do způsobilých výdajů.
Mgr. Ladislava Veselá: My máme z covidu zkušenosti s on-line akcemi, ale za současných podmínek jsme vrátili zpět prezenční akce. Z pohledu organizátorů akcí je efektivnější zajistit online přednášející, ale z pohledu administrátorů a Evropské komise jsou takové kombinace velmi komplikované. Plně chápu, že se MZe rozhodlo pro jednotkové náklady.

Mgr. Jan Radoš: Mohli bychom univerzity a výzkumné ústavy definovat jako výzkumné
organizace bez ohledu na jejich právní formu, což vychází z evropské legislativy, aby se tam vešlo všechny relevantní subjekty.
Ing. Josef Tabery: Ano, na to už jsme narazili také u inovací, kde se také vychází z této
obecné definice.
Ing. Veronika Llupi Vlasáková: Pro vzdělávací subjekt to tedy znamená, že musí mít
lektora z výzkumné organizace. Musí tedy prokázat, že je její zaměstnanec. Nebo jakým způsobem probíhá ta spolupráce v rámci PK?
Ing. Lucie Kredbová: Ano, lektor prokáže, že je zaměstnanec výzkumné organizace.
doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.: Měla by být zajištěna určitá kvalita lektora z výzkumné
organizace. Proto by např. univerzita měla převzít záštitu nad konanou akcí a tím by
garantovala její kvalitu. Nestačilo by mít jen lektora, který je zaměstnanec.
Ing. Radek Lanč: Jednalo by se o nadbytečnou administrativu, musel by se kontrolovat další dokument prokazující souhlas výzkumné organizace s účastí svého zaměstnance na akci.
Mgr. Ladislava Veselá: Souhlasím, s dokládáním jsou velké problémy. Stejně jako účast lektora z univerzity nezaručuje kvalitu akce, tak ji neosvědčuje ani záštita univerzity.
doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.: Univerzita prochází akreditací, aby mohla zajišťovat
vzdělávací činnost, na rozdíl od zaměstnance, kterého někdo pozve přednášet. Univerzita může garantovat kvalitu.
Ing. Josef Tabery: V zájmu vzdělávacího subjektu jistě bude zajistit na akci kompetentního lektora
Ing. Marie Rubišarová Medová: Může být v definici žadatele subjekt, který je akreditován nebo certifikován? Naši členové jsou akreditovaní poradci, jako FO můžou samostatně žádat, ale Komora zemědělských poradců má certifikaci, takže pro nás je lepší, aby žádali za Komoru, než každý samostatně.
Ing. Lucie Kredbová: Způsobilý žadatel je akreditován jiným způsobem, než jsou akreditováni poradci. V minulém období, z důvodu, že nebylo spuštěno poradenství, bylo v rámci akreditace vzdělávacího subjektu uvedeno, že akreditovaní poradci mají automatickyi akreditaci vzdělávacího subjektu. V tomto období zvažujeme, že od toho upustíme.
Ing. Josef Tabery: Na jednu stranu se nabízí, aby každý, kdo má akreditaci nebo certifikaci, mohl v rámci AKIS všude, ale způsobilo by to zmatky. Není problém stát se akreditovaným subjektem.

Mgr. Ladislava Veselá: Já chápu PK tak, že žadatelé si ve stejnou dobu podají žádost o
dotaci a jsou seřazeny podle PK a těm s největším počtem bodů je přidělena dotace. Což v tomto případě nebude nastávat.
Ing. Josef Tabery: Žadatel musí získat minimální počet bodů, a to 4, soutěž s ostatními projekty tedy probíhat nebude. Princip selekce je dán legislativou a my ho musíme zavést, EK umožňuje i tento způsob, jinak by kontinuální příjem nebyl možný.

Ing. Radek Lanč: Z pohledu vedení MZe bych apeloval na všechny žadatele i na ty, kteří
budou žádosti posuzovat, aby projekty měly smysl. Jsme kontrolovaní EU a NKÚ a když nejsou peníze, tak se škrtá. Pokud v projektu není nic měřitelného, nemá přínos a zpětnou vazbu. Pak je MZe pod tlakem, proč vydává prostředky ze státního rozpočtu.
Ing. Josef Tabery: Ano, při auditu NKÚ se ptají na tyto věci. Účelem našeho jednání je,
abychom uchovali smysl, ale zároveň také podmínky zjednodušili.

Ing. Jiří Petr: Do jakého spec. cíle zařadíme zpracování zemědělských produktů a dále
bioenergetiku?Ing. Josef Tabery: Zpracování je spec. cíl. č. 2: posílení tržní orientace, zvýšení konkurenceschopnosti, bioenergetika je spec. cíl č. 4: zmírňování změny klimatu.
Ing. Jiří Petr: Zůstanou jednotkové náklady jako v 15. kole nebo se budou měnit?
Ing. Josef Tabery: Jednotkové náklady se upravují, budou umožněny kratší akce na 2 hod.
Ing. Jiří Petr: Počet členů vyjadřuje spíš kvantitu než kvalitu, členská základna by měla mít jen 1 – 2 body
Ing. Veronika Hlaváčková: Členská základna by měla mít alespoň 2 body.

Ing. Vladimíra Marianovská: Kolik vzdělávacích subjektů má ISO 9001? Je tato podmínka relevantní, pokud všichni stejně musí být akreditovaní? Malé nevládky ISO nebudou mít.
Ing. Josef Tabery: Nevíme, ale toto kritérium je něco navíc, nemá ho každý, navíc jsme se tady dohodli, že bude možné ho kombinovat se spoluprací s výzkumnou organizací. Menší nevládky často spolupracují s výzkumnými organizacemi.

Závěr

Ing. Josef Tabery:
1. Dojde ke změnám v preferenčních kritériích:
 Pref. krit. č. 1: online akce budou za 3 body
 Pref. krit. č. 5: ISO 9001 nebo účast výzkumné instituce na akci
 Pref. krit. č. 6: členská základna za 2 body,
2. Zůstává min. počet 4 bodů k získání projektu
3. Název PK č. 4 zůstává (zahrnuje ekologické zemědělství i biologickou diverzitu)

 

Preferenční kritéria
Projekt musí obdržet min. 4 body.

Č. Kritérium/ Možný bodový zisk

1. Projekt je regionálně neomezen
1.1. Akce se uskuteční ve 3–5 krajích 1
1.2. Akce se uskuteční v 6–9 krajích 2
1.3. Akce se uskuteční min. v 10 krajích 3
Pro určení, kde se akce koná, je podstatné, kde probíhá vlastní prezenční
výuka. Pokud je součástí vzdělávací akce exkurze, která se koná v jiném
kraji než přednáška, není pro účely tohoto preferenčního kritéria exkurze
započítávána.
V případě, že žadatel za kritérium obdrží body, ale v rámci kontroly na
místě bude zjištěno, že body získal neoprávněně, tak v případě, že by i bez
bodů za toto kritérium byl projekt schválen, bude mu udělena sankce P.
1.4 Akce se uskuteční on-line formou 3
2. Projekt je zaměřen na inovace v zemědělství, potravinářství, lesnictví 2
Inovací se pro účely této operace rozumí: obnova a rozšíření škály výrobků
a služeb a s nimi spojených trhů, vytvoření nových metod výroby, dodávek
a distribuce, zavedení změn řízení, organizace práce, pracovních
podmínek a kvalifikace pracovní síly. Na inovace musí být zaměřeny
všechny akce uskutečněné v rámci projektu.
3. Projekt je zaměřen na využití digitálních technologií v zemědělství
a/nebo potravinářství a/nebo lesnictví

5

Projekt řeší tématiku využití digitálních technologií v zemědělství a/nebo
potravinářství a/nebo lesnictví. Na toto téma musí být zaměřeny všechny
akce uskutečněné v rámci projektu.
4. Projekt je zaměřen na adaptaci na změnu klimatu a/nebo zlepšení
životního prostředí.

5

Všechny akce uskutečněné v rámci projektu musí být zaměřeny na
Specifický cíl 4) a/nebo 5) a/nebo 6).
5. Kvalita vzdělávacího subjektu. 3
1 Výzkumnou institucí se rozumí subjekt bez ohledu na právní formu nebo způsob financování, který
je činný v oblasti základního výzkumu, aplikovaného výzkumu nebo experimentálního vývoje a šíří
jeho výsledky prostřednictvím výuky, publikování nebo předváděním technologií (např. vysoká škola,
výzkumný ústav). Výzkum nebo vývoj musí být v předmětu činnosti výzkumného subjektu.

8

Vzdělávací subjekt vlastní ISO 9001 Standard managementu kvality a/nebo
je výzkumnou 1 institucí a/nebo na akci s výzkumnou institucí spolupracuje.
Za spolupráci s výzkumným subjektem budou body uděleny, pokud na
každé akci uskutečněné v rámci projektu bude alespoň jeden lektor
zaměstnancem výzkumné organizace.