Žádost o respondenty „Hodnocení ekologického a konvenčního zemědělství z pohledu jejich dopadů na ekosystémové služby pro podporu strategických a rozhodovacích procesů“

Dobrý den,

 

na základě projektu „Hodnocení ekologického a konvenčního zemědělství z pohledu jejich dopadů na ekosystémové služby pro podporu strategických a rozhodovacích procesů“ bych Vás chtěla požádat o kontaktování těch, kteří mají zájem poskytnout rozhovory ohledně ekosystémových služeb. (hospodařící v systému ekologické produkce i konvenční zemědělce).

Rozhovory povede Ing. Jiri Louda, Ph.D. a jeho kolegové (Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku – hlavní garant projektu).

Cílem projektu je pomocí vlastního výzkumu, využití dostupných dat z dlouhodobých měření a odborné literatury, holisticky zhodnotit vliv KZ a EZ na ekosystémové služby poskytované přírodními systémy. V projektu se  komplexně zhodnotí ekosystémové služky z biofyzikálního i ekonomického pohledu, doplněného navíc o analýzu životního cyklu vybraných produktů. V rámci výzkumu budou tedy identifikovány, kvantifikovány a hodnoceny vybrané ekosystémové služby, jejichž poskytování je klíčové jak pro dlouhodobou odolnost agrárních ekosystémů při poskytování produkce, tak pro zachování resilience celého životního prostředí (nejen ve vztahu k projevům klimatické změny). Na základě analýzy indikátorů vlivu EZ a KZ na (nejen) agrární ekosystémy, analýzy faktorů ovlivňujících hospodaření v EZ a KZ a hodnocení životní cyklu vybraných hlavních plodin pěstovaných v ČR bude provedeno hodnocení vlivu EZ a KZ na poskytování vybraných ekosystémových služeb. Účelem tohoto hodnocení je mít podložená data, že EZ přináší přidanou hodnotu ve vztahu k ekosystémovým službám i v podmínkách ČR a následně na základě vědeckých argumentů formulovat podklady a doporučení pro (úpravu) nastavení a kalibraci podpory EZ v souladu s Akčním plánem ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021-2027 a dalšími závaznými dokumenty, tak aby tato přidaná hodnota byla zohledňována ve strategických a rozhodovacích procesech.

Pro představu uvádíme pár otázek(okruhů otázek).

Další otázky/okruhy budou vyvstávat přímo během rozhovorů:

– Jak vnímáte důležitost zdravých ekosystémů pro to, abyste mohli provozovat svou ekonomickou činnost? Máte nějakou zkušenost z minulosti?

– Jaké ekosystémové služby (přínosy přírody) vnímáte jako důležité – ve smyslu které ekosystémové služby (ES) mají na Vás nejzásadnější vliv? (pro Vás z pohledu zemědělce bez ohledu na lokální podmínky/obecně). Pozn.: Seřazení kartiček s ekosystémovými službami (které budou mít pracovníci univerzity připravené) od nejdůležitějších po nejméně důležitou.

– Je potřeba aktivně podporovat schopnosti přírody poskytovat ES. Vyberte ty ES, u kterých byste uvítali poskytování ve větší míře?

– Jaké ekosystémové služby reálně ovlivňujete svou činností nyní (pozitivně i negativně)?

– Která opatření již nyní realizujete, případně jaký typ opatření byste mohli realizovat?

– Za jakých podmínek jste schopni/ochotni realizovat opatření, která povedou k zachování/zvýšení poskytování ES v budoucnu?

– Kdo je odpovědný za realizaci opatření a kdo by je měl financovat? (vlastník, zemědělec, obec, stát….)

V případě dotazů se můžete  obrátit přímo na Ing. Jiřího Loudu, Ph.D.( 608 468 676, louda@ieep.cz) nebo na mne (728359580).