MEMORANDUM zástupců parlamentních výborů Slovenské republiky, Polska a Senátu České republiky s představiteli zemědělských samospráv, sdružení, nevládních organizací a svazů v České republice

Společná deklarace zástupců parlamentních výborů Slovenské republiky, Polska a Senátu České republiky s představiteli zemědělských samospráv, sdružení, nevládních organizací a svazů v České republice v Opavě dne 6.3.2023.

Vycházejíc ze společné deklarace vedoucích delegací zemědělských výborů zemí V4 ze dne 14.10.2022 byla přijata společná deklarace zástupců parlamentních výborů pro zemědělství s představiteli zemědělských samospráv, sdružení a svazů Slovenské republiky, České republiky a Polska, v České republice v Opavě dne 6.3.2023.

Účastníci setkání jsou si vědomi své zodpovědnosti za udržitelnost zemědělské a potravinářské produkce, rozvoj venkova, kvalitu životního prostředí, potravinovou bezpečnost, stejně jako za environmentální a klimatickou stabilitu společného evropského prostoru.
S ohledem na svou společenskou zodpovědnost za další stabilitu potravinové bezpečnosti a rozvoj venkova v Slovenské republice, Polsku a České republice jednoznačně prohlašujeme:

1. Odmítáme návrh Evropské komise na 50% paušální snížení používání přípravků na
ochranu rostlin z důvodu narušení konkurenceschopnosti evropských zemědělců, jakož i zvýšení rizika navýšení dovozu potravin z třetích zemí na území našich zemí a také negativního dopadu na systém potravinové bezpečnosti v EU. Požadujeme dostupnost nových nástrojů, které pomohou zemědělcům přispět k dalšímu rozvoji udržitelného zemědělství.
Uvedený návrh považujeme za skrytou formu diskriminace a znevýhodnění našich zemědělců, oproti zemím, u kterých i 50 % snížení aplikace nedosáhne současnou úroveň aplikace u našich zemědělců.
Žádáme, aby Evropská komise přehodnotila své stanovisko a aby byla vypracována důsledná analýza dopadů na zemědělskou produkci a stabilitu venkova zemí V4 a respektovala přírodní a klimatické podmínky včetně rizik škodlivých organismů ohrožujících rostlinnou produkci příslušného státu.
Naše výhrady zohledňují obavy o stabilitu zemědělské produkce a potravinové bezpečnosti nejen u nás, ale i v celé EU, protože zemědělské komodity vyráběné v našich zemích jsou součástí stability výroby potravin v rámci EU.

2. Podporujeme solidaritu s Ukrajinou a jsme si vědomi naší morální a společenské zodpovědnosti za pomoc válkou postižené zemi a budování rozvoje budoucích mezinárodních obchodních vztahů.
Respektujeme mezinárodní dohody a závazky EU vůči Ukrajině, ale i vůči stabilitě třetího světa, jako tradičního obchodního partnera EU a Ukrajiny v dodávkách zemědělských komodit a některých druhů potravin. Žádáme zavedení transparentního systému kontroly kvality a pohybu zboží směřujících z Ukrajiny ke konečným odběratelům v rámci EU nebo třetích zemí.

Z důvodu ochrany našich producentů, spotřebitelů, zdravotní bezpečnosti potravin a surovin pro výrobu potravin, včetně rizik a spekulativního nakládání s produkty rostlinného a živočišného původu, žádáme vytvoření dostatečné finanční rezervy v rámci rezervního krizového fondu EU pro země přímo sousedící s Ukrajinou, pro kontrolu kvality zemědělských a potravinářských výrobků, jejichž cílovou destinací jsou členské státy EU, a pro technické zajištění monitorování pohybu zboží směřujícího do třetích zemí.

Žádáme EK o pomoc a spolupráci při vykládání skladových zásob komodit, nejpozději do termínu zahájení letní sklizně, kvůli připravenosti skladů na úrodu roku 2023.
Jsme si vědomi toho, že komodity směřující z Ruska do EU a třetích zemí za dumpingové ceny vážně ohrožují stabilitu zemědělců celé EU, je na místě zavést ekonomická opatření i na dodávku zejména obilovin směřujících z Ruské federace na území EU.

 

Za slovenskou stranu:
MVDr. Jaroslav Karahuta v.r. – poslanec a předseda Výboru pro zemědělství a životní
prostředí Národní rady SR
Glovaťák Marián v.r. – předseda Združenie slovenských mladých farmárov – ASYF
Za polskou stranu:
Telus Robert v.r. – poslanec a předseda Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Sejmu v Polské republice
Ciesielski Janusz v.r. – člen předsednictva nevládní organizace
Ognisty Tomasz v.r. – člen předsednictva Solidarność
Za českou stranu:
Za hostitele
Ing. František Winter v.r. – předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů
Jiří Michalisko v.r. – člen předsednictva Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů
Za hosty
Mgr. Herbert Pavera v.r. – senátor parlamentního výborů pro zemědělství ČR
Ing. Jan Doležal v.r. – prezident Agrární komory
Ing. Václav Hlaváček, CSc. v.r. – víceprezident Agrární komory a předseda Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Martin Tvarůžka v.r.– místopředseda výboru Asociace soukromého zemědělství Krnovska a Opavska, z.s.
Ing. Jan Kovář v.r. – místopředseda svazu pěstitelů cukrovky Moravy a Slezska a člen Agrární komory
Ing. Petr Harašta v.r. – předseda České společnosti rostlinolékařské
Ing. Miluše Dvoržáková v.r. – jednatelka CropLife Česká republika