Konference: Jídlo zblízka ve veřejném stravování

Vážení a milí,

srdečně Vás zveme k účasti na konferenci „Jídlo zblízka ve veřejném stravování“, která proběhne na krajském úřadu Královehradeckého kraje ve čtvrtek 11. ledna 2024.

11.01.2024 | 10:00 – 15:30
Krajský úřad Královehradeckého kraje, sál zastupitelstva, Pivovarské nám. 1245, Hradec Králové

Pro koho: tvůrci politik v oblasti rozvoje venkova a zemědělství, zástupci zemědělských svazů, místní akční skupiny, vedoucí pracovníky veřejných jídelen, zřizovatele škol a veřejných institucí (domovy seniorů, nemocnice) a další zainteresované osoby.

Proč toto téma: Města a regiony hrají důležitou roli při zajišťování stravování pro školy, nemocnice a další veřejné instituce. Každý všední den se ve školních jídelnách stravuje přes 1,8 milionu dětí, které za rok snědí více než 350 milionů pokrmů. Za zemědělské suroviny a potraviny utratí školní jídelny přibližně 11 miliard korun ročně. Další miliardy korun se utratí za suroviny v jídelnách v nemocnicích a domovech seniorů. Pokud by veřejné jídelny nakupovaly od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla může pomáhat vytvářit pracovní místa a přinášet ekonomické a sociální výhody pro regiony, zejména ve venkovských zemědělských oblastech. V České republice doposud není tato příležitost systematicky využívána. Na druhou stranu v řadě evropských zemí fungují iniciativy a politické strategie, které úspěšně pomáhají „jídlo zblízka“ dostávat do veřejných institucí a rozvíjí tak udržitelné lokální a regionální potravinové systémy.

Cena: vstup a občerstvení zdarma

Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.

Společně prozkoumáme a budeme diskutovat o způsobech, jak města, regiony a veřejné instituce mohou hrát klíčovou roli při podpoře udržitelného stravování pro školy, nemocnice a další veřejná zařízení.

Konference se zaměří na potenciál, který přináší podpora místních zemědělců a výrobců. Pokud by veřejné jídelny nakupovaly od místních dodavatelů, jejich kupní síla by mohla působit jako hnací motor pro tvorbu nových pracovních míst a přinášet ekonomické a sociální výhody pro celý region, zejména pro venkovské zemědělské oblasti.

Konference také představí úspěšné iniciativy a politické strategie v několika evropských regionech, které již aktivně podporují princip „jídlo zblízka“.

Těšíme se na Vaši aktivní účast a společné hledání nových perspektiv na téma, které má potenciál proměnit stravovací systémy našich veřejných institucí.

Účast na konferenci je zdarma, součástí je i oběd a drobné občerstvení.

Na setkání s vámi se těší

Mgr. Tom Václavík

Ředitel, odborný garant programu

tom@skutecnezdravaskola.cz

www.skutecnezdravaskola.cz
Facebook Youtube
Aktuality ze Skutečně zdravých škol

 

https://www.skutecnezdravaskola.cz/kalendar-akci/jidlo-zblizka-ve-verejnem-stravovani