Deklarace chovu koní – dotační rok 2023

Vážení žadatelé, chtěli bychom vás upozornit, pokud jste v letošním roce požádali o poskytnutí podpory na Ošetřování travních porostů (AEKO), Oblasti s přírodními omezeními (ANC), či DPB se zemědělskou kulturou trvalý travní porost (EZ) a současně jste chovali koně v kontrolním období od 1. 6. 2023 do 30. 9. 2023, platí pro Vás povinnost doložit elektronickou Deklaraci chovu koní 2023 (DCHK), jejíž nedílnou součástí je opis registru koní v hospodářství.

Žadatelé o poskytnutí platby ANC, kteří chovali koně, dokládají zároveň DCHK za kontrolní období od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022, tj. za celý kalendářní rok předcházející roku podání žádosti.

‼️ Nejzazším termínem doručení DCHK 2023 Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu je 31. října 2023.

Více informací  je uvedeno v příručce, která je ke stažení na

www.szif.cz/cs/jednotna-zadost

Vygenerování a odeslání Deklarace chovu koní se skládá z následujících kroků:
a) Příprava datové sady v Integrovaném zemědělském registru (IZR) a odeslání datové sady z IZR na Portál farmáře SZIF
b) Generování formuláře na Portálu farmáře SZIF
c) Podání DCHK přes Portál farmáře SZIF

Elektronicky vyplněné výše uvedené dokumenty žadatelé dokládají Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu nejpozději do 31. října 2023! Nedoručí-li žadatel pro dotační rok 2023 na SZIF Deklaraci chovu koní nejpozději do 31. října 2023 včetně elektronického opisu registru koní, nebudou koně zohledněni při výpočtu intenzity chovu hospodářských zvířat!

Pro opatření EZ/EZ23+ – Ekologické zemědělství zároveň platí, že žadatel musí mít pro
hospodářství, na kterém chová koně a které deklaruje na Deklaraci chovu koní, evidovaný v IZR ekologický statut pro druh koňovití.