Valnou hromadu ČMSZP navštívil ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula, posunutí nové SZP o rok znamená ztrátu o 5 mld. Kč    

Jako již tradičně uspořádal ve Vestci u Prahy Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů Valnou hromadu, a to ve čtvrtek 21. dubna 2022. Schůzi nejvyššího orgánu ČMSZP zahájil předseda Ing. František Winter. Zároveň také přednesl výroční zprávu o činnosti ČMSZP, a to poté, co vystoupili pozvaní hosté, kterými byli ministr zemědělství Ing. Nekula, jeho náměstek pro fondy EU –  Ing. Pavel Sekáč, Ph.D. a nelze opomenout generálního ředitele SZIF Ing. Martina Šebestyána MBA.

Program valné hromady se tedy kromě činnosti svazu zaměřil zejména na aktuální vývoj v agrárním sektoru, a to v návaznosti na aktuální vývoj cen zemědělských komodit, zvýšení vstupních nákladů i vývoje v dodavatelsko-odběratelském řetězci (marže a slevové akce), aktuální vývoj SZP a jeho započetí v roce 2023, dalším tématem byl postoj k otázce implementace tzv. carbon farmingu (taxonomie), nového systému kontrol, nových funkcí Portálu farmáře a také představení hrozeb, které lze očekávat při posunutí SZP o rok či dva, tzn. ztrátu sektoru o 5 či 10 mld. Kč z Evropských fondů.   

V úvodním slovu předseda svazu posunul jednání Valné hromady dle ustanovení čl. 9, písmena d) stanov, a to o hodinu, aby dal dostatečný časový prostor právě hostům. Jednou z hlavních náplní uplynulé valné hromady byla diskuse o dalším směřování českého zemědělství a venkova v návaznosti na vývoj Strategického plánu SZP. Ministr vyzdvihl ve svém projevu i činnost Antibyrokratické komise, jejímž předsedou se stal právě Ing. František Winter, předseda ČMSZP.

Winter nejen k ABK dodal, že „…aktuálně je pro podnikatele mnoho neznámých, proto je třeba zemědělcům říct co nejdříve konečné podmínky při kterých budou moci hospodařit bez toho aniž by je kdokoliv trestal…“.

Z vystoupení ministra Nekuly i náměstka Sekáče, je zřejmé, že si jsou  vědomi toho, že jsme jako zemědělci vystaveni nekomfortní situaci, kdy se blíží v červen a zemědělci neznají pravidle podle kterých se mají řídit osevní postupy. I proto chtějí adekvátně přistupovat k připomínkám z Bruselu, jež mají být zaslány v těchto dnech na MZe.

Prioritou je, aby dokument (SP SZP) byl v květnu finalizován tak, aby prošel hodnocením ex ante, jelikož komise má své „tvrdé“ termíny a chce je plně využít/ponechat na schvalování a další procedury (3 měsíce). A zatím to tak dodržuje. Proto není příliš času na přetahování, jelikož by to mohlo ohrozit výplatu finančních prostředků. Kromě legislativy je třeba připravit i administrativu a sytém (IT).

Nicméně, i přesto, že už míříme do druhé čtvrtiny roku, stále je mnoho neznámých….

AKTIVNÍ ZEMĚDĚLEC

Ministr Nekula naznačil, že pokud jde o řešení aktivního zemědělce, hovořil již s ministrem financí, který je nakloněn variantě, že v daňovém přiznání bude uvedena samostatná kolonka zemědělského příjmu. Což by nesmírně pomohlo snížení byrokracie nejen žadatelům (zemědělcům), ale i kontrolnímu orgánu. A ČR by měla nástroj, který by splňoval požadavky evropské legislativy.

Ukrajina a SZP

“ …. přestože se dnes nacházíme v ne moc dobré situaci, myslím si, že pokud se chceme bavit o růstu produkce, nesmí se zapomínat i na slovo udržitelný….“

Aktuálně čeká MZe na připomínky ke SP SZP od Evropské komise – kde předpokládá, že se sejde mnoho požadavků a přání, již nyní je jasné, že SP SZP bude z pohledu komise málo ambiciózní, ale postoj MZe je jasný, že je již aktuálně dostatečně ambiciózní. Tedy nechtějí nadále zostřit pravidla.

Pokud jde o časovou linii, tak jak generální ředitel SZIF Šebestyán, tak i náměstek Sekáč zmínili své znepokojení pokud jde o implementaci úplně nových nástrojů tak, aby nebyly poškozeny zájmy českých farmářů.

DZES 6,7,8

Jak víte, Evropa se postavila velice pragmaticky k řešení neprodukčních prvků v rámci greeningu pro letošní rok v návaznosti na situaci s Ukrajinou (6,7 tis. ha v ČR – pozn. úhor má „pardón“ pro rok 2022). Jedno z možných témat možná i pro naše předsednictví, by mohlo být to, zda toto rozvolnění není vhodné aplikovat i pro rok 2023, protože je pravdou, že komise ve svých stanoviscích k DZES 6, 7 a 8 bude velmi tvrdá (pozn. DZES 6 Minimální půdní pokryv; DZES 7a / 7b Střídání plodin na orné půdě ; DZES 8 Minimální podíl zemědělské plochy věnovaný neprodukčním plochám nebo prvkům). 

Po velmi plodné diskuzi ČMSZP pokračuje ve svých prioritách, jejichž základem je zajistit prostor pro debatu mezi jednotlivými aktéry napříč zemědělským sektorem. Dalšími prioritami tak, jak ze stanov vyplývá je hájení zájmu svých členů a zajištění podpory chovu skotu v horských a podhorských oblastech v návaznosti na udržitelné a udržované životní prostředí s takovými agro-ekologickými zásahy, které povedou ke snížení rizika erozí, kontaminace vod, atd. Jako další z priorit nabyla na vážnosti kontrola byrokratických požadavků ze strany státu a jeho institucí a nastavení sankčních systémů v návaznosti na novou strategii SZP  2023+. Pokud jde o tuto strategii a její implementaci, ČMSZP požaduje, aby nebyla byrokraticky zbytečně složitá a roztříštěná.

Ve sledování bude i vývoj legislativy v návaznosti na volně žijící živočichy (zejm. nenormované), tak aby nedocházelo k ničení krajiny a zvyšování škod na pastvinách, loukách, polích sadech i lesních porostech.

“ …. jsme v celosvětovém konkurenčním prostředí, proto si myslím, že je důležité, aby čeští zemědělci měli podmínky i informace k tomu, aby se mohli přizpůsobit, nebyli ve společnosti dehonestováni a za péči o krajinu byli náležitě oceneni …..“