SZIF iniciuje urgentní zaslání finální auditní zprávy EK

 28. února 2022 Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) aktivně požádal o urgentní zaslání finálního výsledku auditního šetření EK ve věci potenciálního střetu zájmů.
Fond přistoupil k celé záležitosti s péčí řádného hospodáře a záhy po zahájení auditního šetření aktivně pozastavil dotčené žádosti před podpisem smlouvy o dotaci a čekal na rozhodnutí orgánů EU. Dotčené platby byly (a stále jsou) pozastavené v období od 2. 8. 2018. Výjimku představuje žádost společnosti SCHROM FARMS, která byla přijata v mezidobí a následně se stala předmětem soudního sporu mezi ČR a Soudní dvůr EU. Ten s odkazem na právě probíhající auditní šetření své rozhodnutí odložil.

SZIF však stále neobdržel ani rozhodnutí soudu, ani finální výsledek auditního šetření. Zákonná lhůta pro předání finálního výsledku auditu je půl roku od zaslání zprávy Smírčího orgánu (25. 10. 2021). Fond se díky nedoručení finálního stanoviska EU dostává pod trvalý tlak médií a neoprávněně je snižována důvěryhodnost jak vedení Fondu, tak i jeho zaměstnanců. Zároveň panuje i obava ze vzniku dalších žalobních titulů vzhledem k tomu, že SZIF pozastavil vybraným subjektům platby. SZIF tak požádal prostřednictvím Stálého zastoupení ČR při EU o urychlené zaslání finálního výstupu auditního šetření EK tak, aby na základě výsledků mohl přistoupit k vypořádání dotčených dotačních žádostí s konečnou platností.

Oznámení o plánovaném auditu EK Fond obdržel již v prosinci 2018 a první oznámení o předběžných výsledcích bylo doručeno v červnu 2019. Následně představitelé ČR a Fondu aktivně s úředníky EK spolupracovali a podali návrh na Smírčí řízení. Všechny tyto kroky probíhaly v roce 2020 a 2021, i přesto ČR a konkrétně dotčený SZIF stále závěrečnou zprávu Auditního šetření EK za oblast zemědělských dotací k otázce potenciálního střetu zájmů k dnešnímu dni neobdržel.

Oddělení tiskové SZIF