Rozhodnutí EU omezit pesticidy poškozující včely vyvolává napětí s USA

Evropská komise se rozhodla omezit použití pesticidu „sulfoxaflor“ pouze na vnitřní použití po obavách z jeho dopadu na včely, ale tento krok se Spojeným státům příliš nelíbil. Pesticid, který vyrábí agrochemický gigant Corteva, byl původně vyvinut jako alternativa ke kontroverzní třídě pesticidů známých jako neonikotinoidy, které byly spojovány s úbytkem včel.

Sulfoxaflor byl v EU schválen v roce 2015. Po pouhých sedmi letech na trhu však bude tato chemická látka nyní omezena na vnitřní použití až poté, co budou informace o jejím vlivu na včely považovány za nedostatečné pro zajištění bezpečnosti opylovačů Evropskou komisí pro bezpečnost potravin. úřadu (EFSA).

Evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides v komentáři k tomuto kroku uvedla, že ochrana opylovačů před škodlivými pesticidy má „nejvyšší význam pro budoucnost naší planety a našich dětí“.

„Naše závazky v rámci strategie Farm to Fork a Strategie biologické rozmanitosti jsou jasné: škodlivé chemické pesticidy budou buď zakázány, nebo bude jejich použití omezeno,“ řekla a dodala, že toto rozhodnutí je důkazem, že exekutiva EU „naplňuje tento závazek. “.

„Vědecké závěry EFSA ukazují, že venkovní použití sulfoxafloru může být škodlivé pro čmeláky a samotářské včely. Nyní je třeba přijmout opatření, která omezí jeho použití pouze v interiéru,“ řekla.

Nařízení má být nyní přijato exekutivou EU letos na jaře.

Více na https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-decision-to-restrict-bee-harming-pesticide-causes-tension-with-us/