Pozvánka na národní workshop projektu SPRINT (Masarykova univerzita) – setkání stakeholderů týkající se používání pesticidů

 

V rámci aktivit projektu SPRINT si Vás touto cestou dovoluji pozvat na

národní workshop projektu SPRINT – setkání zainteresovaných osob (stakeholderů) týkající se používání pesticidů

v pátek 27. května 2022 v 9:00 – 11:00 hodin (online)

SPRINT je mezinárodní projekt financovaný programem H2020 EU. Projekt reaguje na nové výzvy spojené s používáním pesticidů v EU. Jeho primárním cílem je hledat a rozvíjet postupy pro integrované hodnocení dopadů používání pesticidů na zdraví lidí, zvířat, plodin a ekosystémů. Cílem je také identifikovat a hodnotit cesty přechodu k udržitelnějšímu používání pesticidů a poskytnout EU politická doporučení. Více o projektu, jeho cílech a aktivitách je na webu: www.sprint-h2020.eu. Stručně a poutavě je projekt SPRINT představen v tomto videu: https://youtu.be/Ym0qL8lLiGE. V ČR proběhla v roce 2021 studie zaměřená na olejniny (www.recetox.muni.cz/sprint).

Proč máme o Vaši účast na workshopu velký zájem? Chceme, aby plnění cílů projektu SPRINT neztratilo kontakt s realitou používání pesticidů, která zahrnuje mnoho různých aspektů (legislativa, zemědělská produkce, ekonomické hledisko, dopady na zdraví …). Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je vtáhnout do řešení projektu různé strany jakkoliv zainteresované do problematiky pesticidů – stakeholdery – tedy Vás! Na setkáních chceme zmapovat Vaše reálné potřeby a problémy, poznat reálné pohledy na problematiku používání pesticidů, poslouchat a pochopit různé názory a postoje. To vše chceme brát vážně při plánování aktivit, dosahování cílů a formulování závěrů v projektu. Taková platforma také umožní sdílení různých typů znalostí, zkušeností a nápadů. Tím spojíme síly při hledání nových řešení na komplexní složité výzvy, které přináší strategie EU v oblasti pesticidů. SPRINT má zájem o stakeholdery z všech částí řetězce produkce potravin a krmiv (viz obrázek v příloze).

Cílem tohoto workshopu je představení projektu a poznání českých stakeholderů v oblasti používání pesticidů. Zejména ale chceme vytvořit prostor pro vzájemnou výměnu informací a názorů mezi různými typy stakeholderů. Věříme, že to přinese produktivní diskusi ohledně udržitelnějšího používání pesticidů. Podobné setkání již proběhlo na mezinárodní úrovni v červnu 2021 s více než 100 účastníky: https://youtu.be/j6t6mxRggF0. Od národního setkání, které se paralelně odehraje v 11 zemích si ovšem slibujeme ještě konkrétnější a efektivnější diskuse.

V případě Vašeho zájmu o účast na tomto setkání, prosíme o registraci zde do 13. května 2022: https://forms.gle/NMoj6JaJTUHn2SK77

Dne 16. května Vám zašleme odkaz, na kterém se online setkání uskuteční.

Předem děkuji za spolupráci a těším se na společný workshop!

Se srdečným pozdravem

Jakub Hofman

 

Prof. Jakub Hofman, Ph.D.
head – Soil Environmental Chemistry and Toxicology

Masaryk University | Faculty of Science
RECETOX
A: Kamenice 753/5 | 625 00 Brno | Czech Republic
P: +420 549 494 267 | M: +420 775 140 071
E: jakub.hofman@recetox.muni.cz | W: www.recetox.muni.cz