Návrhy plánu SZP nesplňují ekologické ambice, říká komisař a úhor má pro letošek pardon z pravidel

Podle komisaře EU pro zemědělství Janusze Wojciechowského, národní strategické plány Společné zemědělské politiky (SZP) v současné době nesplňují mnoho přání.

většina zaostává za ekologickými ambicemi exekutivy EU

Kritizoval zejména několik plánů, které postrádaly „nezbytnou úroveň ekologických ambicí“, uvedl, že mnohé z nich budou vyžadovat úpravy, aby to zajistily..

Komisař vyjádřil zvláštní znepokojení nad ambicemi v oblasti ekologického zemědělství, protože stěžejní potravinová a zemědělská politika EU, strategie Farm to Fork, si klade za cíl, aby 25 % půdy bylo do roku 2030 obhospodařováno ekologicky.

Za současného stavu plánů však komisař odhaduje, že EU by na konci finančního období 2027 dosáhla pouze 18 % i proto Komise plánuje spolupracovat s členskými státy na zlepšení „nedostatků“. A to při dodržení časového plánu tak, aby většina plánů byla dokončena do konce června 2022. Komisař také zdůraznil, že tyto plány nabyly od začátku války na Ukrajině nového významu (více na stránkách Euractiv).

 

Uvedl také , že je třeba  klást větší důraz na vytváření  bioplynu vyrobeného z farmářského odpadu, aby se sektor posílil proti energetické krizi. Další návrhy zahrnovaly využití půdy ladem pro pěstování bílkovinných plodin.

Komisař během jednání potvrdil, že exekutiva EU povolí výjimku z pravidel, která umožní pěstování bílkovinných plodin na půdě vyňaté z ekologických důvodů.

V ČR je „pardon“ stanoven na letošní rok pro úhory – což je přes 6 tis. ha ploch (lze používat POR a využít je k produkci nebo jako pastvu)

Pod odkazem níže naleznete rozdílnosti v Strategických dokumentech:
Navrhované strategické plány SZP – přehled vybraných otázek

 

Zdroj: euractiv.com a EC