ELO: odpověď na zveřejnění zprávy Evropské komise o „Uplatňování zdravotních a ekologických norem EU na dovážené zemědělské a zemědělsko-potravinářské produkty“.

Evropská organizace vlastníků půdy (ELO) vítá zveřejnění zprávy Evropské komise o „Uplatňování zdravotních a ekologických norem EU na dovážené zemědělské a zemědělsko-potravinářské produkty“.

Celkově je dle ELA Zelená dohoda EU (Gree deal)  příležitostí prosadit rozvoj udržitelného zemědělství v Evropě i na celém světě. ELO vítá snahy Komise zdůraznit environmentální aspekty při projednávání obchodních dohod a dvoustranné spolupráce. Uplatňování ambicióznějších zdravotních a ekologických norem EU na dovážené zemědělské a zemědělsko-potravinářské produkty je však složitější, a proto je třeba vzít v úvahu technickou a ekonomickou proveditelnost kontrolních mechanismů.

Nadále stojí za to minimalizovat nesrovnalosti v ekologických ambicích mezi obchodními partnery tím, že budou vyžadovány podobné normy pro srovnatelné produkty. Tyto snahy zvyšují globální ambice a pomáhají předcházet únikům trhu. Existuje několik způsobů, jak zajistit, aby udržitelnost byla zohledněna na obchodní úrovni: povinné normy udržitelnosti (které také uznávají místní problémy a mohou vyžadovat různé přístupy), mnohostranné environmentální dohody, doložky o udržitelnosti v obchodních dohodách a požadavky na označování. Rovněž tržní nástroje jako CBAM se zdají být vhodné pro kompenzaci některých negativních celkových dopadů.

ELO souhlasí s tím, že požadavky na procesní a výrobní metody (PPM) dovážených produktů musí projít případ od případu posouzením jejich slučitelnosti s WTO. Když je to kompatibilní a proveditelné, musí být úsilí vyváženo různým spektrem potravního řetězce.

Strategie z Farmy na vidličku je spíše neúplná, protože nezohledňuje důsledky pro obchodní toky, tj. pro postavení EU jako hlavního obchodního bloku pro zemědělsko-potravinářské produkty. Velká rozmanitost podmínek životního prostředí a zemědělských postupů po celém světě ztěžuje zavedení stejných opatření na mezinárodní úrovni. Mělo by se také vzít v úvahu, že nové normy by měly být udržitelné v kontextu rostoucí populace, a tedy poptávky.

Jeho úspěch bude záviset na úzké spolupráci se třetími zeměmi a podpoře obchodních partnerů umožněním přístupu k evropské technologii. I když je nutné, aby EU vyvážela znalosti, měli bychom se také dostat do pozice, kdy se můžeme učit.

 

POZADÍ

Rada a Parlament vydali v červenci 2021 společné prohlášení, v němž požadovali, aby Komise do června 2022 vypracovala zprávu, v níž zhodnotí důvody a právní proveditelnost uplatňování norem EU v oblasti zdraví a životního prostředí (včetně norem pro dobré životní podmínky zvířat, procesů a výrobních metod) na dovážené zemědělské produkty. a zemědělsko-potravinářské produkty.

Zpráva byla nakonec zveřejněna 3. června 2022 a jejím cílem je informovat politickou debatu. Zdůrazňuje důležitost mnohostranné a dvoustranné spolupráce při dosahování udržitelnějšího a odolnějšího potravinového systému na celém světě, přičemž nevylučuje možná jednostranná opatření tam, kde je to nutné, tj. v situacích, které zahrnují globální environmentální nebo etické aspekty dovážených produktů.

Nicméně pro plný soulad s pravidly WTO a mezinárodními závazky bude zapotřebí posouzení případ od případu, která by rovněž měla zohlednit technickou a ekonomickou proveditelnost kontrolních mechanismů.