Dánští chovatelé prasat proti podpůrným opatřením EU,

Dánští chovatelé prasat se staví proti výzvě europoslanců, aby podpořili chovatele prasat v EU, kteří mají nedostatek peněz, a tvrdí, že je to znevýhodní.

V dopise  komisaři pro zemědělství Wojciechowskému 21 europoslanců z deseti zemí včetně Česka, Irska, Belgie a Francie  požaduje, aby Komise  podpořila chovatele prasat v EU, kteří se potýkají s finančními problémy. To vše díky kumulovaným faktorům jako jsou omezení COVID-19, mor prasat a vysoké ceny energií je vedly k tomu, že výrazně čerpali ze svých úspor.

EU v letech 2011, 2015 a 2016 přijala podobná cílená podpůrná opatření, která měla jen relativně malý vliv na ceny, vysvětloval Jakob Vesterlund Olsen, výzkumný pracovník na katedře ekonomiky potravin a zdrojů na Kodaňské univerzitě. Pro dánskou produkci prasat by však podpora EU byla nevýhodou, uvedl dánský chovatel prasat Kristoffer Serup Hald z regionu Midtjylland. 

.

Olsen také zmíniL: „Jednotliví výrobci mohou mít o podporu zájem, protože jim může pomoci udržet se nad vodou a nezkrachovat. Ale pro průmysl je lepší nechat trh, aby si tyto věci vyřešil,“ řekl.

Dánský ministr Rasmus Prehn si všiml, že některé země žádající o finanční podporu EU by ji pravděpodobně měly obdržet, ale zůstal skeptický ohledně možného zapojení EU. Učiní průmysl závislým na vládních intervencích. Myslím, že to průmyslu udělá víc škody než užitku,“ dodal Prehn.

Zdroj: (Charles Szumski | EURACTIV.com)